България да въведе повече от минималните за Европейския съюз ограничения за пластмасови продукти призовава онлайн петиция на сдруженията "Грийнпийс" - България и "За Земята". Засега искането е подкрепено от 15 500 граждани, а подписката ще бъде затворена в понеделник вечерта и след това внесена за разглеждане в Министерството на околната среда и водите.

От 2021г в Европейският съюз ще влезе в сила забрана за 10 категории пластмасови продукти за еднократна употреба - клечки за уши, прибори за хранене (вилици, ножове, лъжици, пръчици за хранене), чинии, сламки, бъркалки за напитки, пръчки за балони, стиропорени съдове за храна и напитки и изделия от оксо-разградима (т.е. разградима при окисляване) пластмаса. Тези продукти според цитирани от европейските власти данни представляват 70% от замърсяването на световните океани.

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис поясни през май 2020г., че като част от годишните програми на държавите-членки за използване на европейския бюджет се очаква да се предвиди и данък върху пластмасовите изделия като стъпка за осигуряване на "собствени" приходи.

Много страни-членки приемат и допълнителни ограничения над европейските изисквания, като "Грийнпийс" и "За Земята" цитират в петицията си примери от Италия, Франция и Обединеното кралство. В този дух онлайн подписката призовава България също да постави по-високи прагове за производството и ползването на пластмаса.

За "Дневник" Данита Заричинова от екипа на "За Земята" уточнява, че към момента производството на нова пластмаса е по-евтино, отколкото рециклирането и затова производителите не са мотивирани да рециклират. Според нея реалността в България показва, че продуктовата такса за опаковки, която се управлява от фирми, не е достатъчно ефективно средство за масово разделно събиране и оползотворяване. Неефективна е и комуникационната кампания за пластмасовите продукти и възможностите за рециклиране, допълва Заричинова.

Като примери онлайн подписката дава "картонените" еднократни чаши, в които всъщност има слой пластмаса, и мокрите хигиенни кърпи. И двете категории продукти всъщност съдържат пластмаса, но гражданите ги изхвърлят като разградими. Друг подобен отпадък, който често невярно се възприема като разрадим, са фасовете от цигари.

Заричинова уточнява, че едно от исканията на подписката е биоразградимата пластмаса също да бъде ограничена. Проблемът е, че повечето биоразградима пластмаса на практика не изчезва автоматично при изхвърляне в природата. Тя изисква обработка със специални съоръжения, каквито сепариращите системи в България едва ли ще организират лесно, съдейки от досегашната практика по разделно събиране и управление на отпадъците. Онлайн петицията също цитира данни, че към момента и конвенционалната пластмаса се "оползотворява" като евтино гориво за изгаряне в топлоцентралите, които не са пригодени за това.

Заради горните проблеми "Грийнпийс" и "За Земята" предлагат допълнителните цели, извън забраната на десетте задължителни за Европейския съюз категории продукти. Предложенията включват както допълнителни такси за производителите, ползващи пластмаса, така и тези такси да се разпределят към общините, които да се отговорни за разделното събиране и третиране на отпадъка.

Заричинова изтъкна също, че пандемията на COVID-19 причинява нов ръст на ползването на еднократни пластмасови съдове, донякъде поради устни разпореждания на инспектори от здравните инспекторати. Реално обаче добре измитите лични съдове в учебните и обществените заведения са напълно безопасни. Затова и друго от исканията на подписката е да се използват съдове за многократна употреба от безопасни материали, подлежащи на дезинфекция, в детските градини и училищата.

Гражданите предлагат също да се въведе депозит за всички пластмасови бутилки, възвръщаем във всеки магазин за напитки. Това искане реално отразява позиция на двете големи асоциации на производители на пластмасови бутилки на европейско ниво. Според него до 2029 г. е постижимо разделно събиране и рециклиране на 90% от пусканите на европейския пазар пластмасовите бутилки. Позицията предлага да се въведе депозитна система за връщане на пластмасови бутилки срещу пари чрез автомати в магазините. Такава система съществува от години в Германия, например.

Повече за предложенията за ограничаване на пластмасата, подкрепени досега от 15 670 граждани, можете да прочетете в подписката. Онлайн подкрепа ще се приема до понеделник, 26 октомври, вечерта, след което исканията ще бъдат представени в екоминистерството.

Дневник