Законът за здравето дава възможност за колаборация между лечебните заведения и ако една болница не може да приеме един пациент, то тя трябва да го насочи към друга. Това обясни тази сутрин пред Нова телевизия д-р Мария Петрова, лекар и специалист по медицинско право.

"Не бива да се стига до обикаляне от врата на врата, защото от това потърпевши могат да са всички", коментира д-р Петрова. Тя коментира конкретен казус с отказан достъп на пациент с COVID-19 до болнично заведение и изрази съжаление, че тези казуси "вече се превръщат в ежедневие". "Законът за здравето гарантира на всеки един от нас в качеството му на пациент достъпна помощ. Освен достъпно лечението трябва и да е своевременно и качествено", подчерта експертът.

Д-р Петрова напомни, че според Наказателния кодекс е престъпление, ако лице, което се занимава с медицинско занятие, бъде поканено да окаже медицинска помощ, но не го стори.

Според нея Изпълнителна агенция "Медицински надзор", която пряко съблюдава за правата на пациентите, трябва да се намеси и да помогне за създаване на по-добра организация за лечението на пациенти с COVID-19 или със съмнения за това заболяване.

Дневник