Пет болници в Пловдив отказаха да приемат жена на лечение. Впоследствие тя е починала.

„След обичайните за сезона хрема и кашлица на третия ден тя започна да се влошава. Личният лекар ме посъветва да потърся "Бърза помощ", за да я закараме в болница. Медиците дойдоха и написаха рецепта с антибиотик, която не мисля, че беше нормална за нейното състояние. Остана за домашно лечение. На следващия ден личният лекар повика линейката. Отново последва преглед и ни казаха, че едва ли ще я приемат без PCR тест. Отказаха да я вземат”, разказа дъщерята на болната Мирела Бочукова пред Нова тв. 

Близките на болнита жена решили сами да ѝ търсят място в лечебно заведение.

"Първо отидохме в Хирургиите (част от Университетска МБАЛ „Свети Георги“ ), но ни казаха, че първо трябва да минем през Инфекциозна болница, там ще видят и ако не е за там, ще ни дадат бележка", добави дъщерята на починалата.

В Инфекциозна болница преглеждат жената, но казват, че няма места и препращат хората към Транспортна, където "даже не я прегледаха". Започва голямото обикаляне - пациентката е отпратена още от болниците „Каспела“, Окръжна и Университетската. Връщат се отново в Хирургиите.

"В 6 сутринта в събота докторът излезе и каза: Аз съм дотук. Ето ви списък с болници, към които мога да ви пренасоча", продължи да описва случилото се дъщерята.

Накрая пациентката е приета в общинската „Св. Пантелеймон“.

„Там ѝ сложиха системи и обясниха, че е реагирала добре на лечението. След това обаче лекарят ми каза, че тя е била с 34 градуса температура, когато отишъл сутринта, след тези часове ходене от линейка на линейка, от Спешно на Спешно”, каза още Бочукова. 

По думите на дъщерята на починалата, търсенето на болница, в която да бъде настанена 49-годишната жена, е продължило близо 18 часа.

„В епикризата пише, че е починала на първо място от COVID, на второ – от неидентифицирана вирусна пневмония, а на трето - внезапна сърдечна смърт”, обясни дъщерята на болната. 

Близките на починалата твърдят, че направеният PCR тест, чийто резултат е излязъл след смъртта й, е отрицателен.

Сред оправданията от болниците, които не приемат 49-годишната жена, е, че нямат места, че нямат реаниматор и т. н.

"Това отношение не е човешко", смята дъщерята на починалата.

Окръжната прокуратура в Пловдив се е самосезирала по случая и е разпоредила проверка по публикации в медиите за починала жена след отказ за прием в болници. 

Наблюдаващият прокурор е възложил проверката по оповестения случай да бъде извършена от служители на отдел „Криминална полиция“ към МВР-Пловдив. 

Срокът за приключването на проверката е 30-дневен.

До момента няма реакция от здравните власти. 

Преди ден от думите на здравния министър Костадин Ангелов се разбра, че се подготвят законови промени, които да позволят налагането на санкции за болници при отказ на лечение на пациенти в коронавирусната пандемия.

След 16 ч той ще говори пред медии след среща с ресторантьорите заради противоепидемичните мерки.

Клуб Z