Заразените с Covid-19 в шуменската многопрофилна болница към 14,45 часа днес достигнаха 100. За други 12 пациенти на лечебното заведение има съмнение за инфекцията, като резултатите от PCR тестовете им се очакват утре, съобщи директорът на МБАЛ д-р Димитър Костов. 

Заради липсата на достатъчно места в covid секторите в Шумен и Нови пазар днес ще бъдат отворени още 3 новоремонтирани стаи, които ще могат да приемат още 6 пациенти. 

Очаква се със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция от утре в борбата със заразата да се включи и болницата във Велики Преслав с разкриването на още едно отделение. 

Отделно ще се увеличи и капацитетът на МБАЛ-Шумен, като ще се поставят още 6 легла в 2 новоремонтирани стаи, обясни д-р Костов. Има и двама, които са настанени в ОАИЛ. 

От пресцентъра на Областна администрация разпространиха информация за новите случаи, предоставена от Регионалната здравна инспекция. За изминалото денонощие в Шуменска област са регистрирани 47 нови случая на Covid-19. 

23 от тях са в община Шумен – 7 жени на възраст от 14 до 67 г. и 14 мъже между 35 и 67 г. от град Шумен, един мъж на 26 г. от с. Радко Димитриево и друг мъж на 49 г. от село Ветрище. В община Нови пазар има 3 новозаразени -  жена на 82 г. и двама мъже на 27 и 78 г. от град Нови пазар. В община Върбица случаите са 2 - 1 жена на 78 от града и 1 жена на 78 г. село Нова бяла река. В община Венец също са двама - жена  на 45 и 1 мъж на 47 г. от село Габрица. В община Смядово случаите са 10 –  една жена на 48 г. от град Смядово, 8 жени на възраст между 26 и 65 г. и мъж на 23 г. от село Веселиново. Заразените в община Каспичан са 3 – 2 жени на 15  и 52 г.  и мъж на 54 г.  от Кюлевча. В град Велики Преслав положителни проби са дали две жени на 45  и на 51 г. В община Никола Козлево е заразен на 58 годишен мъж от село Вълнари, а в община Каолиново мъж на 71 г. от село Гусла.

47-те нови случая са установени при направените 83 PCR теста, което означава, че положителни са повече от половината тествани. 

От новите случаи 3  са ученици. Едното дете е ученик в СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен, а другите две са от ППМГ „Нанчо Попович“. На директорите на учебните заведения са издадени предписания за предприемане на необходимите противоепидемични мерки. 

Регистрирани са 11 положителни проби за COVID-19 при хора в Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост в с. Веселиново. 3 от случаите са при персонала на Центъра и 8  при потребителите. Изследвани са всички лица от центъра и е издадено предписание за предприемане на необходимите мерки.

ШУМ.БГ