Австралиецът Джaй Хиндли спечели 18-ия в Обиколката на Италия - 207 км между Пиндзоло и Лаго ди Канкано. Състезателят на "Сънуеб" измина дистанцията за 6:03.03 часа със средна скорост от 34.21 км/ч.

Хиндли изпревари във финалния спринт Тао Харт от "Инеос".

Етапът беше кралският в 103-ото Джиро, като предложи изкачване на височината Пасо дело Стелвио - най-високата точка в състезанието на 2758 метра. Финалът беше на изкачване от първа категория.

Денят донесе много обрати в Джирото и след 15 етапа, в които водач беше Жоао Алмейда португалецът загуби розовата фланелка.

Отборът на "Сънуеб" и "Инеос" наложиха високо темпо време на Стелвио и лидерът Алмейда изпита затруднения. 48 километра преди финала в челото останаха единствено четирима колоездачи - Харт и Роан Денис от "Инеос", заедно с Хиндли и Вилко Келдерман (втори в класирането) от "Сънуеб".

Келдерман също изпита затруднения и в челото останаха трима.

На финалното изкачване Хиндли надви Харт, докато Келдерман загуби 2.18 минути.

Все пак в генералното класиране Келдерман поведе с 12 секунди пред съотборника си Хиндли и 15 пред Харт. Четвърти е Пейо Билбао на 1.19 минути, а досегашният лидер Жоао Алмейда загуби близо пет минути, свличайки се пето място (+2.16 от Келдерман).

В топ 10 след 18 етапа са още Якоб Фулсанг (+3.59), Патрик Конрад (+5.40), Винченцо Нибали (+5.47), Фаусто Маснада (+6.46) и Рафал Майка (+7.28).

До края на Джирото остават три етапа, като с тежест за генералното класиране са съботният, включващ три изкачвания до Сестриере, и неделният, който е бягане по часовник.

Дневник