"Словакия ще наложи частична карантина, за да спре разпространението на коронавирусната инфекция", съобщи премиерът Игор Матович. Мярката ще важи от 24 октомври до 1 ноември, съобщи Ройтерс.

Хората ще могат да излизат, за да ходят на работа, за съществени покупки и услуги, ще могат да се разхождат сред природата, но недалеч от дома си. След първата седмица на карантината изключения от някои от разпоредбите ще се правят само за тези, които представят тест с отрицателен резултат.

От понеделник до 27 ноември ще бъдат затворени повечето училища без първите класове. На два пъти - от 30 октомври до 1 ноември и след това между 6 и 8 ноември, ще бъдат правени масово тестове за коронавируса.

Властите се надяват, че ще искат да си ги направят повече хора, тъй като се очаква, че за тези, които са с отрицателен резултат, ще има изключения от общите карантинни мерки.

Населението на Словакия е 5,5 милиона. В страната вече бяха затворени за посетители ресторантите и баровете, басейните, фитнесите и театрите.

Дарик