Конституционният съд на Полша реши в четвъртък, че може да бъдат отменени почти всички основания за извършване на аборт, което предизвика протести в цялата страна и сблъсъци с полицията до дома на Ярослав Качински, лидер на управляващата партия "Право и справедливост".

Казусът засягаше случай, в който става дума за прекъсване на бременността заради вроден здравен дефект на плода. Според конституционните съдии противоречи на основния закон определението, "узаконяващо евгенични практики в полето на правото на живот на неродено дете и поставя правото на живот на едно неродено дете в зависимост от неговото здраве".

Когато влезе в сила това решение, в Полша ще бъдат позволени аборти само в случаи на изнасилване, кръвосмешение или заплаха за здравето и живота на майката. Такива са само около 2% от основанията за прекъсване на бременност през последните години, припомня "Ройтерс".

Според агенцията с това решение Полша се отдалечава още повече от доминиращото в Европейския съюз правно мнение за абортите. Единствено Малта има толкова строги забрани.

Полицаи за борба с безредиците обкръжиха къщата на Качински, когато стотици поляци се насочиха към нея в протестно шествие. Според полицията на Варшава е използван лютив спрей и физическа сила, защото срещу служителите са били хвърляни камъни и имало опити да се пробие кордонът. Малки протести имаше вечерта и в Краков, Лодз и Шчечин.

"Направо е гадно, че толкова спорни неща се решават във време, когато цялото общество живее в страх от пандемията и хората се опасяват да излязат на улиците", коментира 41-годишната Мариана Добковска. Протестът се разотиде в ранните часове на петъчния ден с обещание да се събере отново днес вечерта.

"Право и справедливост" дойде преди 5 години на власт с обещания да защитава това, което нарича "традиционните католически ценности на народа". Ограничаването на абортите е една от най-ранните кампании на партията, но тя отстъпи преди време заради силно обществено недоволство.

Тогава група депутати от консервативната десница поиска тълкувания на Конституционния съд през 2019 г. за това доколко законно е прекъсване на бременността, когато на плода са нанесени сериозни и непоправими щети. След вчерашното решение Кая Годек, член на обществената инициатива "Спрете абортите", заяви: "Полша стана пример за Европа и света."

Дуня Миятович, комисар на Съвета на Европа за правата на човека, коментира, че това е "тъжен ден за правата на жените". "Премахването на основанията за почти всички законни аборти в Полша е равносилно на забрана, нарушаваща правата на човека. Днешното решение на Конституционния съд означава нелегални аборти и пътуване в чужбина за извършването им - за онези, които могат да си го позволят - и още по-големи проблеми за останалите."

Депутатката Камила Ференц, работеща с неправителствена организация в помощ на жени, на които е отказан аборт, каза, че "се сбъдна възможно най-лошият сценарий - това е разрушително решение, което ще съсипе живота на много жени и семейства".

"То ще принуди особено бедните полякини да раждат против волята си. Тези деца или няма да имат шанс да оцелеят, или няма да имат възможност да съществуват, без някой да им помага през целия живот, или просто ще умрат скоро след раждането", допълни тя.

Противниците на решението твърдят, че правораздаването в Полша се политизира и Конституционният съд е взел такова решение, за да угоди на управляващите. Повечето от конституционните съдии са назначени от "Право и справедливост", а подкрепяният от партията президент Анджей Дуда отказа назначаването на посочените от опозицията.

В Полша зачестяват случаите, в които се отказват аборти дори в случаи със законно основание. Мнозина лекари се възползват от даденото им право да отказват тази процедура, защото не го позволяват религиозните им убеждения. Други казват, че такива са инструкциите на ръководителите им.

Дневник