Кандидатът на демократите за президентския пост в САЩ Джо Байдън е спечелил заключителния рунд от телевизионните дебати с президента Доналд Тръмп, състоял се снощи в Нашвил, щата Тенеси. Това сочат данни от анкета сред избиратели, осъществена от телевизия Си Ен Ен.

Петдесет и три на сто от участниците смятат Байдън за победител в словесния двубой с Тръмп. Според 39 процента обаче схватката е спечелена от опонента му.

Повечето анкетирани (73 на сто) споделят мнението, че президентът на САЩ е заслужавал критиките от страна на демократа. Едва половината (50 процента) смятат, че Тръмп е имал достатъчно основания за ответни атаки срещу своя опонент.

Запитани чии изявления пораждат повече въпроси, имайки предвид евентуалния му президентски мандат, 55 на сто от участниците посочват сегашния американски лидер. У четирийсет и един процента след дебата са възникнали съмнения към бъдещия политически курс на Байдън.

Отговаряйки на въпроси на водещата за външната политика, кандидатите според анкетата са били еднакво убедителни - 50 на сто от гласовете са в полза на Байдън срещу 48 за Тръмп. Сегашният президент обаче има преднина (56 процента срещу 44) в дискусията на икономически теми. Но що се отнася до други въпроси като коронавирусната пандемия, климатичните промени, расовата справедливост, думите на демократа са звучали по-убедително.

Телевизионният дебат в Нашвил бе последен преди общите избори на 3 ноември. Американците ще изберат президент, вицепрезидент, целия състав на Камарата на представителите - 435 души, и една трета от Сената, както и губернатори на 13 щата и територии.

Последната възможност

Дебатът в Нашвил беше вероятно последната възможност за републиканеца Тръмп да промени динамиката на надпреварата, в която демократът Байдън има все по-голямо предимство, а до изборите остават по-малко от две седмици, коментира в. "Гардиън".

Двамата съперници представиха заключителните си аргументи пред нацията в момент, когато пандемията вече е отнела живота на над 220 000 американци и е заразила милиони, включително Тръмп. Президентът продължи да омаловажава сериозността на здравната криза, като защити своя подход и прогнозира, че съвсем скоро предстои да има ваксина срещу коронавируса, макар здравните експерти на собственото му правителство да казват, че едва ли евентуална ваксина ще бъде широкодостъпна за американците преди лятото догодина. За разлика от него Байдън започна изказването си, като призна тежката ситуация с пандемията и предупреди, че САЩ трябва да се подготвят за "мрачна зима".

Тръмп и Байдън влязоха в остър сблъсък по въпроса за своите финанси и семейни бизнес обвързаности. Президентът многократно отправи недоказани твърдения за сина на своя съперник - Хънтър Байдън. Кандидатът на демократите защити сина си и категорично отхвърли обвиненията, опитвайки се да върне разговора към политиката, отбелязва "Гардиън".

Този път дебатът беше доста по-спокоен и въздържан от предишния, когато Тръмп на практика не даде възможност за политическа дискусия по същество, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

Тръмп описа Байдън като неефективен политик от върхушката във Вашингтон, а кандидатът на демократите обвини президента в безсърдечие заради разделянето на мигрантски семейства и разпалването на расови напрежения, посочва изданието.

Тръмп не представи особено сериозни аргументи в защита на своето преизбиране, нито даде ясно обяснение какво се надява да направи през евентуален втори четиригодишен мандат. Той често представяше по погрешен начин фактите, свързани със своето управление, както и тези, отнасящи се до Байдън. А във връзка със своето главно уязвимо място в политическо отношение - лошото справяне с пандемията, президентът неотклонно отправяше послание, че съвсем скоро отново ще настъпят щастливи времена за страната, макар социологическите проучвания да показват, че повечето американски избиратели смятат, че най-лошото от кризата с коронавируса тепърва предстои.

Байдън се придържаше към основния аргумент в своята кампания, критикувайки Тръмп като неморален и предизвикващ разделение лидер, който се е провалил в подхода си към една опустошителна здравна криза.

Въпреки че президентът многократно го принуждаваше да заема отбранителна позиция, кандидатът на демократите успя по-цялостно да изложи своята политическа програма, отколкото при първия дебат, като призова за значителни разходи за стимулиране на икономиката, предоставяне на нова помощ на щатите, които се борят с пандемията, и сериозно увеличение на подпомагането в здравеопазването и заетостта, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Заглушаването на микрофона беше "божи дар", пише американският в. "Вашингтон пост" по повод това, че на сегашния дебат микрофонът на всеки от съперниците беше заглушаван, докато другият говореше.

Заглушаването на президента позволи провеждането на една цивилизована дискусия между него и Байдън. Това не е нормално и не е повод за гордост, но поне се оказа ефективно, коментира изданието.

При първия дебат Тръмп беше толкова груб и постоянно прекъсваше Байдън, че комисията за кандидатпрезидентските дебати се опита да обуздае президента. Семейство Тръмп беше прекалено твърдоглаво, за да носи маски при предишната дискусия, затова този път комисията заплаши насила да изведе от залата всеки, който откаже да носи маска. Това имаше резултат, изтъква вестникът.

Дневник