Има един бръмбар, който може да устои на птичите човки, на тежестта на животни и дори на прегазване от автомобил тойота камри. Учените изследват какво могат да научат от устойчивата на чупене обвивка на бръмбара и да го приложат при дизайна на самолети и сгради, съобщи Асошиейтед прес.

"Този бръмбар е супер твърд", казва инж. Пабло Саватиери от университета Пърдю, който участва в екипа изследователи на бръмбара. В рамките на изследването учените минали с кола върху бръмбара и той оцелял.

Видът phloeodes diabolicus притежава необичайна обвивка, която е слоеста и подредена като мозайка, установили учените. Те публикуваха резултатите от изследването си в сп. "Нейчър". Бронята на бръмбара е вдъхновение за създаване на по-устойчиви сгради и превозни средства, смятат изследователите.

Бръмбарът живее в горите на Южна Калифорния. Той може да издържи налягане на тяло, което надвишава 39 000 пъти собственото му тегло. Другите местни видове бръмбари устояват на по-малко от една трета от този натиск.

Учените видели структурата на обвивката на насекомото под микроскоп и осъзнали, че якостта й се дължи на мозаечната й слоеста структура. Под натиск тази структура се чупи бавно за разлика от хомогенните обвивки.

Дарик