От 00,00 часа в понеделник (26.10.) се забранява провеждането на организирани фирмени и семейни тържества и празненства, включително и сватбени, на открито и закрито на територията на Шуменска област. Всички тренировки и аматьорски спортни мероприятия и състезания  на открито ще се провеждат без публика, а на закрито са забранени. 

Това са част от мерките, приети днес на заседание на Областния кризисен щаб в Шумен, заради ръста на заразени с Covid-19. 

В училищата в област Шумен от понеделник ще бъдат преустановени всички дейности с външни лица, в това число на танцови, спортни и театрални състави, използващи материалната база на съответното училище. Ръководствата на читалищата, фолклорните и други самодейни формации на територията на областта също така трябва да преустановят провеждането на репетиции и изяви. 

Сред новите забрани са също за провеждането на всякакъв вид изложби и базари на животни.

Всички те ще важат до края на ноември. 

За последното денонощие потвърдените с PCR тест нови случаи на Covid-19 в областта са 64, от които 4 са ученици, съобщи на пресконференция след заседанието на Щаба директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Калоянова. 

Днес са излезли положителните резултати на 8 от настанените в Дома за стари хора в Нови пазар и на трима от персонала. Засега само един от възрастните е с пневмония в болница. Клъстерно заразяване има и в Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни с умствена изостаналост в село Веселиново.

ШУМ.БГ