В МБАЛ-Шумен към момента има 107 пациенти с потвърден Covid-19 и броят им расте постоянно. Капацитетът на лечебното заведение се изчерпва, затова заразени от днес ще бъдат изпращани в болницата във Велики Преслав, в която ще се открие ковид отделение. 

Това обяви пред журналисти днес директорът на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов. 

"В болницата вече сме като в дядовата ръкавичка. Всичките ни 107 пациенти са в средно тежко и тежко състояние, леки нямаме. Отделно има и 9 съмнителни, на които се чакат резултатите от теста", каза д-р Костов. 

Вече новите случаи ще се изпращат в болницата във Велики Преслав. Отделението там ще е с капацитет за 20 пациенти. "Имаше съпротива от страна на ръководството им, но няма как. Казват "лекарите ни са на възраст, нямаме опит", но и ние нямахме опит, и нашите не са млади", каза директорът на шуменската болница.

Той призова общопрактикуващите лекари да не изпращат всеки свой пациент с положителен PCR тест в болницата, а само тези, които имат тежки симптоми. Сега идвали хора в спешното отделение на болницата само за преглед.

За да не се струпват хора там, ще бъде поставен на източния вход на болницата фургон, който ще играе ролята на изнесен лекарски кабинет само за хора с коронавирус. След първичен преглед специалист ще преценява къде да насочи всеки пациент.

Д-р Димитър Костов отново призова своите колеги от доболничната помощ да се включат с дежурства в болницата. 
 
В момента "извън строя" с Covid-19 са 9 лекари, 16 медицински сестри и една санитарка от щатния персонал на МБАЛ. 

ШУМ.БГ