Судан и Израел са се договорили да нормализират отношенията си. Това се казва в съвместно изявление на властите им, цитирано от "Ройтерс".

"Лидерите се съгласиха на нормализация на отношенията между Судан и Израел и да се сложи край на състоянието на войнственост," се отбелязва в съобщение, подписано и от Съединените щати, седмици преди изборите, на които държавният глава Доналд Тръмп се бори за преизбиране.

В резултат от подписания днес документ "САЩ и Израел се съгласяват да са партньори със Судан в новото му начало и да гарантират, че той е напълно интегриран в международната общност."

Защо е важно

За два месеца трета арабска държава се съгласява на нормализация с Израел, след като това направиха Обединените арабски емирства и Бахрейн с помощта на Съединените щати.

Ходът на Судан обаче е с различна тежест - ОАЕ и Бахрейн поддържаха неформални контакти с Израел от години и даваха сигнали, че желаят сближаване с еврейската държава, включително заради общото желание за сдържане на Иран, което споделят повечето арабски страни в Персийския залив. Израелски медии дори публикуаха вчера информация, че Израел е имал "тайно посолство" в Бахрейн в продължение на години.

Ситуацията на Судан е коренно различна. Известен десетилетия наред като съюзник на Иран и ислямисткото движение "Хамас", Судан буквално допреди часове бе смятан и за държава, спонсор на тероризма. Именно в Хартум е и знаковата среща на Арабската лига след Шестдневната война през 1967 г. когато арабските държави се договорят за "трите пъти не" - "не" на мира с Израел, "не" на признаването на Израел, "не" на преговорите с него. И в Судан, както и другаде, се споделяше позицията, че единствено след създаване на палестинска държава може да има признаване на Израел.

Как стана възможно

В страната, управлявана от цивилния премиер Абдалла Хамдок и ръководителя на преходния Суверенен съвет генерал Абделфатах ал Бурхан, имаше напрежение между отделните политически играчи дали това трябва да се случи.

Решаващ, изглежда, е бил ходът на Съединените щати, за който регионални и американски медии писаха преди месец - Вашингтон иска от Хартум да плати над 300 млн. долара на жертви на тероризъм, а в замяна да премахне страната от списка на държави, спонсориращи тероризма. От суданска страна биха последвали първи стъпки към нормализация с Израел, се твърдеше още тогава в публикациите. Средствата бяха преведени тази седмица, след като Вашингтон официално обвърза изплащането им със статута на арабската държава.

Судан бе в списъка с държави, спонсориращи тероризма, откакто през 1993 г. лидерът на "Ал Кайда" Осама бин Ладен живееше там като гост на правителството. Средствата, изплатени като компенсация, отидоха при жертвите на атентатите срещу американските посолства в Танзания и Кения.

Протестите, отстранини управлявалия тогава президен Омар ал Башир, обаче доведоха до промяна в отношенията между Судан и САЩ, а с това - и до днешното споразумение.

Дневник