Новите мерки срещу коронавируса за закъснели и не бива да очакваме голям ефект от тях през идните седмици. Пандемията показа грешките в подготовката на медицински кадри у нас и в реформите на системата. Това каза в интервю за БНТ тази сутрин Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни заболявания.

"Това, което става, е онова, за което аз и мои колеги, добросъвестни лекари, сме предупреждавали", каза той. "В България ,ако мерките са много строги няма никакъв контрол, ако глобите са много големи няма никакъв контрол".

"Казахме какво ще стане, ако не се носят маски на открито. Стана ли? Стана", добави той. "Най-лошото в нашата страна е, че някои политици, които ние сме избирали, дават лош пример".

Кантарджиев, който е член на Националния оперативен щеб, каза, че ако са били спазвани някои достатъчно меки мерки, България нямаше да стигне до днешното увеличение.

"Къде бяха мерките през септември и октомври? Не очаквайте, че като сложат маските навсякъде и като спрат плановите операции, ще се оправи всичко. След две седмици няма да бъдат по 1500, а ще бъдат по 1100 на ден", каза Кантарджиев.

Специалистът каза, че COVID-19 не е смъртоносено като едрата шарка, но трябва да се контролира, за да не се претоварват болниците.

Недостигът на лекари и сестри сега там той обясни с "обърканото образование" на медицински кадри.

Кантарджиев каза, че днес най-критично се изказват "тези, които провалиха медицинското образование и докараха до просешка тояга" професията на медиците.

"Тези диспропорции в нашето здравеопазване, в нашето болнично здравеопазване са колосални", заяви той.

По думите му това, което може да се направи сега, е "всеки да пази себе си и близките си, за да опазим обществото" и да се спазва лична хигиена. 

Клуб Z