Украинският президент Володимир Зеленски може да загуби местните избори днес, но шансът за по-добър резултат се засилва от "национално допитване", което той прави по пет теми заедно с вота.

Зеленски, за когото се оказа трудна задача да се справи с корупцията и да сложи край на войната на изток, ще опита да проучи мнението на жителите по пет въпроса:

- Поддържате ли идеята за доживотен затвор за корупция в особено големи размери?

- Поддържате ли създаването на свободна икономическа зона на територията на Донецка и Луганска области?

- Поддържате ли съкращаването на броя на народните депутати до 300?

- Поддържате ли легализацията на канабиса за медицински цели - за намаляване на болкана при тежко болни?

- Поддържате ли правото на Украйна да използва гаранции за сигурността си, определени от Будапещенския меморандум, за възстановяване на държавния суверенитет и териториалната си цялост?

Тъй като не става въпрос за референдум, резултатите няма да са обвързващи, но Зеленски обясни пред парламента, че "очаква с нетърпение" отговорите. Допитването цели да пошиви активността, тъй като младите избиратели заявяват, че го одобряват. Към момента "Слуга на народа" няма шанс за кметски пост в нито един от големите градове на Украйна.

Бившият комик, смятан за "ново лице" при избирането си с безпрецедентен резултат, разочарова мнозина избиратели с отказа от технократи в правителството и избора на верен кадър за главен прокурор на мястото на уважаван юрист.

Дневник