Проф. Ива Христова: Най-много заразени има в заведенията

Сред хората, посещаващи нощни заведения, има най-голям процент на заразени с COVID-19. Няма много епидемиологични взривове в нощни заведения, но където има – процентът е твърде висок, 41%. Това е най-високият процент в сравнение на офиси и предприятия. Това съобщи пред Би Ти Ви заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

По думите ѝ ако след две седмици спадне процентът на новозаразени, заведенията ще се отворят, но ако има ръст – те ще останат затворени. Няколко града затвориха временно нощните заведения, от днес до 8 ноември това важи и за София.

Смята, че около 5% от населението има имунитет срещу коронавируса и затова не може да ес омаква всички да го преболедуват.

В отговор на въпрос посочи, че ваксината за грип е специфична и не може да повлияе срещу коронавирусната инфекция. От друга страна, заразяването с грип отслабва организма и той става по-податлив за други вирусни инфекции.

Кантарджиев: Заведенията на закрито са най-рисковите

"Проучване на университета в Тексас показва, че най-рисковото място за зараза с COVID-19 са заведенията на закрито. Едва на 7-8 място по риск е градският транспорт. Културният човек трябва да вземе предвид тази статистика и да пази себе си и околните". Това заяви пред "Нова телевизия" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев.

Според него, ако през пролетта не са били баловете и религиозните празници "щяхме преминем безпроблемно през първия пик на заразата". Оценката му е, че публичните събития и спортните мероприятия, на които не се спазват мерки, допринасят за повишаването на заболелите сега.

Обяви, че не вижда ентусиазъм у личните лекари в странта да въведат бърз тест за COVID-19, който може да се прави в кабинетите им.

"Когато учихме медицина, ние много добре знаехме нещо важно. Че в дадем момент ние може да рискуваме нашето здраве и това на близките си, за да запазим общественото. Ако някои колеги са забравили това, трябва да им се припомни. Много спокойно, нашето общество допусна медицината да стане бизнес", заяви проф. Кантарджиев.

Дневник