Разговорите между Великобритания и ЕС по търговското споразумение, които бяха възобновени в Лондон на 22 октомври, протичат в положителна насока, което поражда предпазлив оптимизъм относно възможна сделка. съобщава „Сънди Телеграф“, цитиран от ТАСС
Представителят на ЕС Мишел Барние ще удължи престоя си в Лондон до 28 октомври на фона на взаимни отстъпки в преговорите.

Първоначално се предполагаше, че делегацията на ЕС ще бъде в британската столица до 25 октомври. Вестникът подчерта, че се очаква през втората половина на следващата седмица страните да се преместят в Брюксел, за да обсъдят последните подробности по споразумението. В същото време и Великобритания, и ЕС смятат, че до 31 октомври е необходимо да се реши дали има смисъл да продължат преговорите.

Според източник на изданието, сега страните са се договорили за позиции по около 90% от всички теми, които биха искали да отразят в текста на споразумението. „Има вероятност да успеем да постигнем значителен напредък“, цитира изданието друг събеседник, близък до правителството на Великобритания.

На 16 октомври британският премиер Борис Джонсън заяви, че не вижда смисъл от продължаване на търговските преговори с Брюксел, освен ако не се съгласят да “променят коренно” преговорната си позиция. Изявлението на британския премиер дойде, след като ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза в края на срещата на върха на ЕС, че общността няма да промени подхода си към преговорите и очаква отстъпки от Лондон. На 21 октомври британският преговарящ Дейвид Фрост, след разговор с Барние, обяви възобновяване на интензивните преговори.

Великобритания напусна ЕС през нощта на 1 февруари 2020 г. след три години преговори за условията за излизане. Брюксел и Лондон се договориха за преходен период до края на тази година, през който всички европейски разпоредби се прилагат за Великобритания, включително търговията съгласно правилата на европейския единен пазар. Преди края на преходния период, който британското правителство отказа да удължи, страните трябваше да се споразумеят за формата на бъдещите отношения и да сключат споразумение за свободна търговия. Досега обаче страните не са успели да преодолеят основните различия, включително договаряне на подробности относно движението на стоки през прозрачната граница между Ирландия, член на ЕС, и Северна Ирландия, която напусна ЕС като част от Великобритания. / БГНЕС