Опитваме се да предотвратим спускането на нова Желязна завеса. Обръщам се към президента на Китай: "Г-н Си Цзинпин, съборете тази Велика китайска защитна стена в интернет. Позволете на хората да бъдат свободни и да знаят истината."

Това заяви зам.-държавният секретар на САЩ Кийт Крак в предаването 120 минути на Би Ти Ви, като направи аналогия с прочуто изказване на президента Роналд Рейгън и с "Берлинската стена, която разделяше свободните от несвободните хора".

Думите му са повод подписаният в петък двустранен мемурандум между България и САЩ, с който София се присъединява към американската инициатива "Чисти мрежи". С нея Вашингтон категорично се обяви против допускането на китайски компании като "Хуауей " и ZTE в изграждането на 5G мрежи, съхраняване и пренос на данни по подводни кабели и продажбата на приложения за мобилни устройства, събиращи лични данни на притежателите им.

Крак е определян като най-високопоставеният икономически дипломат на САЩ и водеща фигура в кампанията срещу овладяването на този стратегически сектор от китайски корпоративни гиганти, зад които твърди, че стоят китайската компартия и държавата с нейните спецслужби. Компаниите отвръщат, че това не отговаря на истината, искат конкретни доказателства. "Хуауей" настоява, че никога не е предоставяла, не предоставя и няма дапредостави на китайската държава данни на клиентите си, а европейският ѝ център за софтуерни разработки и лицензиране за ЕС на такива продукти е в Ирландия и отговаря на GDPR стандартите.

Американският дипломат обясни, че основният въпрос е, че България се присъединява към "инициатива на свободата срещу авторитаризма, установен от Китайската комунистическа партия".

"Хуауей", ZTE и тяхното 5G е гръбнакът на наблюдението. Мисля, че България добре разбира какво е да живееш в подобен живот, това се случва в момента. ККП иска да създаде "1984", една държава на Големия брат по Джордж Оруел. Те искат да изградят своята Велика китайска защитна стена в интернет, през която еднопосочно да получават всички входящи данни без да допускат никакви данни да излизат в обратната посока. Цялата пропаганда да излиза, но истината никога да не влиза."

Той определи споразумението с България за сигурността на 5G мрежите като "абсолютно историческо". Крак посочи, че България става 27-а от 30 страни членки на НАТО в тази инициатива, благодарение на която да се избегне ситуация да има натовски държави с граждански информационни мрежи, на които може да се има доверие и такива без доверие. Същото важи и за 25 от 27 страни от ЕС и 11 от 12-те страни от инициативата "Три морета", чието домакинство България прие тази седмица в Талин. Към "Чиста мрежа" са се присъединили 50-ина телекомуникационни компании и над 40 държави.

В разговора, който очевидно беше записан преди петъчната церемония, Кийт Крак каза за България: "Какъв добър партньор, какъв добър приятел!".

Дневник