Британски специални части се качиха на борда на петролния танкер "Nave Andromeda", намиращ се в Ламанша и задържаха седем души, които заплашили екипажа, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Корабът е под контрол и няма данни за пострадали членове на екипажа, се казва в публикувано вчера изявление на британското министерство на отбраната.

Вчера сутринта екипажът на кораба открил на борда му седем души, криещи се в едно от помещенията. При опита на екипажа да ги затвори в каютите възникнал конфликт и екипажът вдигнал тревога, съобщи вчера редакторът на отрасловия седмичник "Лойдс лист" Ричард Мид.

Британската полиция получи сигнал, че сигурността на екипажа е под заплаха и поиска съдействие от министерството на отбраната.

Скоро след инцидента танкерът пусна котва в Ламанша, на около 10 км от остров Уайт. За гарантиране на безопасността всички други плавателни и летателни съдове беше забранено да се приближават до него на по-малко от 5 морски мили (9,26 км).

Екипажът вероятно се е оттеглил в укрепения район на кораба, известен като "цитаделата", съобщи Крис Пари, контраадмирал в оставка от Кралския военноморски флот, цитиран от Асошиейтед прес. Капитанът вероятно е искал да избегне да отведе напълно натоварен танкер в близост до военноморската база Портсмут, където се намират британските самолетоносачи, докато инцидентът не бъде разрешен, добави Пари.

Подобни инциденти не са рядък случаи и вероятно ще се случват все по-често, докато мигранти се опитват да влязат във Великобритания, подчерта контраадмиралът.

Танкерът плава под флага на Либерия и е собственост на гръцка компания.

Клуб Z