Много малка част от населението разпространява новия коронавирус, а децата са активен фактор в този процес, особено при заразяването в семействата.

Това са основните изводи от най-мащабното в света проследяване на контактите между хората, публикувано в сп. "Сайънс", което създава представа как се предава заразата. То е дело на Центъра за динамика, икономика и политика на заболяванията, правителствата на индийските щати Тамил Наду и Андхра Прадеш и Университета на Калифорния в Бъркли.

Изводите на специалистите са, че 71% от заразените не предават коронавируса на други, а едва 8% са отговорни за 60% от новите случаи.

Двата индийски щата не са сред богатите райони на страната, но са известни с добри системи за здравеопазване. Те веднага въведоха контрол на влизащите в района, особено от Китай, и водят достоверна и достатъчно изчерпателна статистика за контактите на носителите на COVID-19. Всички, потърсили лекарска помощ заради дихателни или подобни на грип заболявания, са били тествани към 1 август и за коронавирус. Около огнищата веднага се изгражда 5-километрова зона за удържане на заразата и по домовете се следи за хора със симптоми. Проследяват се и всекидневните контакти на потвърдените или заподозрени случаи на COVID-19 с цел в следващите 5-14 дни да бъдат открити и тествани техните контакти, независимо от това дали имат симптоми.

Анализът обхваща над 575 хиляди души, изложени на близо 85 хиляди потвърдени случая на коронавируса. Той разкрива, че вероятността за заразяване чрез близък контакт е от 2.6% в общността до 9% в семейството.

Децата до 14 години и младите до 30 години са ключов разпространител и съставляват една трета от регистрираните COVID случаи. За тях е по-вероятно да се заразят от връстниците си, макар че по принцип данните сочат, че инфекцията се предава между хора с приблизително еднаква възраст. Рискът от заразяване се движи в рамките на 4.7% до 10.7% според това колко рискова е групата. В Индия смъртните случаи са предимно между хората на 50-64 години, докато в страни като САЩ това са хората над 60 години.

Възможното обяснение на един от водещите автори на изследването е, че вероятно има много нерегистрирани случаи на диабет сред по-младите, а и по принцип средната продължителност на живота в Индия е под 70 години. В двата анализирани щата смъртността в групата над 75 години е под 18%, докато в САЩ тя надхвърля 58%. Но доживелите такава възраст индийци най-вероятно имат специфичен вид организъм, който издържа на здравни кризи и инфекции.

Д-р Раманан Лаксминараян, един от водещите изследователи в проекта, казва, че това не само е най-голямото подобно емпирично проучване с огромна преднина пред всчики останали по броя на обхванатите в него. То е потвърдило и тезата за т.нар. суперразпространители и че тези хора, заразяващи понякога още десетки други, не са изключение. Освен това "децата са много ефективни разпространители в тази среда, което досега не беше категорично установено в други изследвания", допълва той.

Лаксминараян обяснява още, че супер разпространителите имат комбинация от две основни характеристики - те са носители без симптоми и са в контакт с много хора, каквито са например продавачите в магазини и по пазари. Затова според него данните трябва да се използват за интелигентни и фокусирани мерки срещу пандемията, а не да се прибягва до тотални блокади. Той дава пример с вероятността да се заразиш в семейството си и много по-високият риск това да стане при продължително пътуване сред множество хора.

Колегите му в проучването са още от Princeton Environmental Institute (PEI), Johns Hopkins University. Те посочват още колко ефективни са решителните мерки за ограничаване на заразата - блокирането бързо е довело до намаляване броя на хората, които заразява всеки носител на СOVID-19 от близо 5 на 1.5. Друг извод е, че наистина медиците бързо трупат опит и информация за случващото се и подобряват третирането на тежките случаи.

Дневник