Към 2050 година Япония напълно ще спре да отделя в атмосферата парникови газове, които водят до затопляне на климата на планетата. Това заяви днес премиерът на страната Йошихиде Суга, цитиран от световните агенции.

Страната ни ще сведе до 2050-а до нулата емисиите на парникови газове. До тази дата ще се стремим да построим общество, напълно освободило се от въглеродния газ, подчерта Суга в първата си програмна реч в парламента.

Новият премиер на Япония заяви, че правителството му ще води политика, която съчетава поощряването на икономическото развитие и опазването на околната среда. Промяната на структурата на промишлеността ще стане нов мощен фактор на растежа, допълни Суга.

Досега ангажиментът на Токио бе само да положи усилия във възможно най-скоро време да спре да отделя емисии с парников ефект към втората половина на столетие. Тази позиция предизвика значителни критики в чужбина и най-вече в ЕС. ЕС преди време обяви официалното си решение да спре отделянето на емисии с парников ефект към 2050 година, отбелязва АФП. /БТА

Дневник