Редица водещи предприятия се включват в обявената от беларуската опозиция общонационална стачка, а вече има данни и за задържани.

Тя започна, след като снощи изтече "народният ултиматум", обявен от подкрепения от опозицията кандидат-президент Святлана Цихановска, към държавния глава Александър Лукашенко с искане да предаде властта. Повод стана решението на властите да позволят използване на огнестрелни оръжия срещу протестиращи, ако ситуацията го изисква.

Не е известно колко са включилите се предприятия към този момент. Сред тях са работници от "Гродно Азот", Минския моторен завод и Минския тракторен завод, важни държавни обекти в страната.

Студенти, знамена и милиция

Към протестите се присъединяват и студентите в беларуски университети, показват снимки и видеоклипове, разпространявани от онлайн изданието TUT.BY и каналите в "Телеграм" на платформата "Нехта". На някои места се виждат бяло-червено-бялото знаме - символ на Беларус отпреди Лукашенко според опозицията.

В други случаи се съобщава за значително присъствие на сили на реда и разбягали се демонстранти и стачкуващи.

Още сутринта са задържани работници в "Гродно Азот", след като стотина се включиха в общонационалната стачка още от сутринта. "Гродно Азот" се охранява от милиция, а според "Радио Свобода" над предприятието също се вее бяло-червено-бялото знаме.

Тест за опозицията

Протестите в Беларус започнаха преди два месеца и половина, след като на изборите през август Лукашенко бе преизбран с 80%. От септември митингите с хиляди участници се състоят всяка неделя, с епизодични сблъсъци с полицията.

Цихановска, която сега е в Литва, и други опозиционери призоваха работници да блокират пътища, да затварят работните си места, да не използват магазини и услуги на властта и да изтеглят всички свои средства от сметките си. "Кой ще храни децата", попита Лукашенко реторично миналата седмица в отговор на призивите.

Над 100 хил. бяха протестиращите в Минск по данни на няколко издания. Вътрешното министерство съобщи преди малко, че 523-ма души са били арестувани по време на протестите.

Лукашенко посети Русия миналия месец в търсене на подкрепа и получи заем 1.5 млрд. долара и обещание за още съвместни учения. Заплашен от европейски санкции, ако ситуацията в страната му не се подобри, той се срещна и с политически затворници и освободи част от тях. Критици виждат опит за разделяне на опозицията с този ход, тъй като поне един от освободените се ангажира да работи с Лукашенко за промяна на конституцията.

Дневник