Полицаи и пожарникари от Шумен излязоха пред сградата на полицията на едночасов протест в подкрепа на исканията на синдиката на МВР за увеличение на заплатите от януари. Те поискаха и активен диалог с политическото и професионално ръководство.

„Нашите искания са да бъдат повишени заплащанията в МВР съобразно Министерското постановление от 30 август. С него се даде възможност да бъдат повишени възнагражденията на 34 административни структури в България, в което не беше включено МВР. Искаме адекватно заплащане на нашия труд, искаме и диалог между синдикално представените структури в МВР и нашето политическо и професионално ръководство. Диалог, който към момента отсъства“. Това каза пред журналисти Стефан Гочев, председател на шуменското синдикалното дружество в Синдикалната федерация на служителите на МВР.

Протестиращите не са съгласни, че МВР е изключена от борбата с пандемията. Според тях след медиците полицаите са също на първа линия. „От началото на борбата с пандемията само част от служителите по КПП им бе осигурено допълнително възнаграждение единствено и само на тях“, каза Гочев.

Полицаите смятат, че всички те са на първа линия в това число и оперативните работници и разследващите полицаи. Те са готови да се включат в национален протест, ако техните искания и тези на протестиращите им колеги в страната не бъдат чути.

ШУМ.БГ