Личните нападки от лидера на Турция към колегата му от Франция са "ново дъно" в отношенията между двете страни и в европейско-турския диалог. Това заяви германският външен министър Хайко Маас, цитиран от "Ройтерс", два дни след като напрежението между Париж и Анкара ескалира отново.

Франция отзова посланика си от Турция за консултации вчера, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова колегата си Еманюел Макрон "да се прегледа" заради негови коментари за ислямския радикализъм в страната му.

"Всичко, което може да се каже за ръководител на държава, която се отнася към милиони членове на различни верски общности, е - първо си провери психичното здраве", заяви Ердоган. Вчера той добави: "Казах го в събота и ще го повторя... Макрон трябва да се прегледа."

"Човекът начело на Франция е изгубил пътя си. Говори за Ердоган цял ден. Първо виж себе си и погледни къде отиваш. Казах го вчера в Кайсери, този случай наистина трябва да бъде прегледан."

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция

Франция определи коментарите на Ердоган, отправени седмица след убийството на учителя Самюел Пати в Париж, като неприемливи и непристойни. Отговорът от Анкара пък бе, че "едностранчивият и егоцентричен" похват към инцидентите в отношенията между двете държави се е засилил от страна на Париж. Изявление на турското външно министерство сочи, че според властите отзоваването на посланика само "повишава напрежението".

Проблемите с Турция

Обтягането между Франция и Турция е част от влошаването на отношенията с европейски държави, което се наблюдава отново в последно време покрай кризи като либийската, мигрантите и ситуацията в Средиземно море. Между първите дипломати на Швеция и Турция имаше и открит сблъсък в Анкара, когато гостът осъди ситуацията с човешките права и турските операции срещу кюрдите в Сирия.

Днешните думи на Маас са ново предупреждение към Турция едва седмица след като той отмени свое посещение в страната заради подновяване на проучванията за петрол и газ в оспорвани с Кипър и Гърция води, осъществявани от сеизмичния кораб "Оруч Реис". Корабът бе в пристанището в Анталия за "профилактика" и това съвпадна със седмиците, в които евролидерите решаваха дали да санкционират Турция заради напрежението в Средиземно море.

Темата коментира и руският външен министър Сергей Лавров. Той днес е в Атина, където се очаква да се срещне както с гръцкия си колега Никос Дендиас, така и с израелския Габи Ашкенази. В Атина е и кипърският им колега в момент, когато заедно с Гърция и Израел страната му е сред основните съперници на Турция в търсенето на изкопаеми горива в Източното Средиземноморие - процес, от който Анкара твърди, че е изключена.

"Всяка държава има суверенно право да разпростира териториалните си води на до 12 мили (от сушата)", каза Лавров в интервю за държавната агенция АНА-МПА преди визитата. По думите му спорът между Атина и Анкара трябва да се разреши само съгласно международното право. Турция твърди, че гръцките острови, около които търси изкопаеми горива, нямат континентален шелф съгласно международното право.

Дневник