За обща мрежа от наблюдатели във всички избирателни секции на предстоящите парламентарни избори и общ юридически екип за жалби се разбраха извънпарламентарни партии, които обсъдиха предстоящите избори на организирана от т.нар. Отровно трио среща днес. В разговора са участвали лидерът на "Изправи се.БГ" Мая Манолова и секретарят на "Има такъв народ" Виктория Василева, съобщи БНР.

"Постигнахме съгласие, което е доста рационално, защото всички смислени наблюдатели на изборните процеси в страната си дават сметка, че никой освен управляващите няма ресурс да обезпечи наблюдение и контрол над всички 12 хиляди избирателни секции в България", коментира Арман Бабикян от триото.

"С общи усилия ще организираме паралелно преброяване на резултатите", обяви Мая Манолова.

За публична платформа, в която застъпници и наблюдатели да публикуват резултатите от протоколите на секционните избирателни комисии, за да даде възможност за паралелно преброяване, се обяви и "Демократична България". Представители на обединението не отидоха на срещата. Още в края на септември обаче то обяви инициатива на набиране на застъпници за изборите, като желаещите могат да се запишат онлайн.

Дневник