Признатата за независима през 431 г. Църква на Кипър е признала Православната църква на Украйна, а ръководителят ѝ е споменал предстоятеля на ПЦУ Епифаний по време на литургия, предадоха "Интерфакс Украйна" и Би Би Си.

С това ПЦУ получава признание от трета църква, след като го направиха Църквата на Гърция и Александрийската патриаршия. ПЦУ бе създадена на 15 декември 2018 г., два месеца след изостряне на напрежението между Руската православна църква и Вселенската патриаршия. В началото на януари 2019 г. тя получи свидетелство, че е автокефална.

Информацията е потвърдена от Вселенската патриаршия седмица след като украинският президент Володимир Зеленски бе в Истанбул и се срещна с патриарх Вартоломей.

Решението не е приемано от Светия синод, но предстоятелят на Църквата на Кипър има право да го вземе. Още през пролетта на 2019 г. се разглеждаше възможността в Никозия, но решението бе отложено "за по-късно". Руската служба на Би Би Си пише, че няколко членове на синода, симпатизиращи на Руската православна църква, не поддържат признаването на ПЦУ.

Събеседници във Вселенската патриаршия твърдят, че Румънската православна църква, която е в добри отношения с нея, може да е следващата, признала ПЦУ.

Дневник