Япония поема ангажимент да проведе олимпийските игри в Токио догодина. Това заяви министър-председателят Йошихиде Суга, чийто усилия ще бъдат насочени да задържи ниски нивата на заразените и да предотврати голямо разпространение на коронавируса в азиатската страна.

"Изпълнен съм с решителност да проведа олимпийските и параолимпийските игри в Токио следващото лято като символ на победата на човечеството над коронавируса. Ще направим всичко възможно да организираме тези състезания безопасно", заяви Суга в първата си реч в парламента, цитиран от БТА.

Заради пандемията игрите бяха преместени за 2021 г., но съмненията за провеждането им остават на фона на разпространението на коронавируса по света.

Япония проучва възможността за мащабна поръчка на ваксини за цялото население. Надеждите на правителството са, че такива ще има до края на годината, като все още се проучва безопасността и ефективността им.

Властите вече сформираха работна група, която ще оцени възможни сценарии и варианти за прилагане на мерки, които биха позволили за провеждането на игрите в график през лятото на 2021 г. Очаква се резултатите от труда да бъдат обявени до края на годината, пише "Ройтерс".

Дневник