Има числа, които не бива да се казват и карти, които да не се показват, за да не се паникьосват хората, каза днес пред "Нова телевизия" математикът на Националния оперативен щаб Николай Витанов. Той съобщи само оптимистичната прогноза за новозаразените през ноември - 68 500. При това положение контактните лица, които трябва да се поставят под карантина, са 150 хил.

Витанов уточни, че останалите числа ще бъдат съобщени от щаба, ако той прецени. И допълни: "Радвам се, че няма да ги казвам аз". Николай Витанов каза, че всичките си прогнози за ноември е предал вчера на щаба.

По неговите изчисления, при обявени 40 132 случая, реалният брой е 320 хил. "В момента, 40 хиляди от тях знаят, 280 хил. не знаят и нямат симптоми, каза още Витанов. Той съобщи, че базовото репродуктивно число е 1.56, тоест при 100 излекувани, 156 се заразяват.

Витанов посочи, че смъртността намалява, като причината е отслабването на вируса и по-големият опит на лекарите да се справят с него. В отговор на въпрос, той каза, че присъственият старт на учебната година година не е грешка, защото децата боледуват малко, но проблемът е с учителите.

Дневник