Още 11 хил. случая в Германия

Германия регистрира нови 11 409 случая на заразяване с коронавирус, предаде "Ройтерс", като се позова на данни, оповестени днес от института за инфекциозни заболявания "Роберт Кох".

Общият брой на заразените с коронавирус в Германия е вече 449 275.

Регистрирани са 42 нови смъртни случая. Общо от вируса в Германия до този момент са починали 10 098 души.

 Над 50 хил. заразени за два дни

Испанските власти съобщиха, че през уикенда с коронавирус са се заразили 52 188 души, предаде "Ройтерс", като се позова на изявление от днес на испанското здравно министерство. Общият брой на заразените с вируса в Испания е вече 1 098 320, пише БТА.

Новите смъртни случаи са 279. Общият брой на починалите от вируса е 35 031. Испанските власти обявиха второ извънредно положение заради коронавируса, което започна да действа в неделя. То ще продължи шест месеца.

Нуждата от обявяване на извънредно положение на първо място свидетелства за провала на правителството в борбата с пандемията, заяви днес пред журналисти в Мадрид лидерът на опозиционната Народна партия Пабло Касадо. Касадо изтъкна, че извънредното положение следва да продължи не повече от осем седмици.
Други опозиционни партии също се противопоставиха на дългия срок на извънредното положение.

Испания е една от страните в Западна Европа, които бяха засегнати най-сериозно от пандемията от коронавируса, отбелязва ДПА.

Чехия забрани да се излиза след 21 ч.

 

Чешките власти затегнаха мерките за борба с COVID-19, като забраниха на гражданите да излизат навън от 21:00 ч. до 05:00 ч., предадоха "Ройтерс" и ТАСС. "Ограниченията, които действат (в Чехия) през последните дни, не дадоха нужния резултат. Правителството взе решение да засили мерките. От 28 октомври до 3 ноември се забранява свободното придвижване на граждани на територията на Чехия от 21:00 до 04:59 ч.", заяви днес чешкият здравен министър Роман Примула.


По-рано днес компанията "Таико" съобщи, че традиционните коледни базари в чешката столица Прага тази година се отменят заради епидемията от коронавируса, предаде ДПА. Коледно настроение ще създава 19-метров смърч, който ще бъде поставен в Стария град, въпреки че украсата ще бъде скромна, посочи в комюнике компанията.

Решението да няма базари е взето заедно със столичната управа. За прочутите коледни базари в Прага през декември обикновено пристигат по около 700 хил. души. По данни на европейските здравни власти Чехия регистрира 1284 нови заразени на 100 хил. души в последните две седмици - най-високото равнище от страните от Европейския съюз.

Дневник