Комисията за защита от дискриминация (КЗД) ще провери доколко новата сграда и зала на Народното събрание, поместена в бившия партиен дом, е пригодна за хора с увреждания. Кога ще се случи проверката все още не е известно.

Това отговориха от комисията на запитване на "Дневник". Повод беше материал в "Свободна Европа", който показа, че пленарната зала и трибуната са недостъпни за хора в инвалидни колички. Ремонтът на бившия партиен дом струваше 23 милиона лева. Позицията на Народното събрание е че достъп до сградата е осигурен, а в пленарната зала хората с колички могат да стигнат до местата, но само на последния ред.

"От експерт на комисията е изготвена докладна до председателя на Комисията във връзка с достъпността на сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър I" №1. Ще се осъществи проверка от представители на КЗД на място в сградата и ще се изготвят съответните констатации относно пригодността на архитектурната среда за хора с увреждания", гласи отговорът на комисията.

За проверката няма срок, както и не става ясно какво ще последва след констатациите. Според член 5 от Закона за защита от дискриминация неосигуряването на достъпна среда представлява пряка дискриминация. "Поддържането на архитектурна среда, която затруднява достъпа на лица с увреждания до публични места, се смятат за дискриминация", пише още в закона.

Капка Панайотова от "Център за независим живот" заяви пред "Дневник", че е "абсолютно безобразие сграда, която е ремонтирана за милиони левове да не отговаря на стандартите на 21 век и да не бъде достъпна". По думите й ако има депутат или министър той няма как да стигне до трибуната в залата, която е амфитеатрална и със стълби.

През 2010 г. в Комисията за защита от дискриминация беше постановено решение по производство заради твърдяна липса на достъпна архитектурна среда за хора с увреждания в предишната сграда на Народното събрание на площад "Народно събрание" 2. Вследствие на това беше сложена платформа, която позволяваше на хора в колички да влязат на първия етаж на сградата.

Дневник