Унгарският външен министър Петер Сиярто нарече "жалка и безсмислена" забраната за влизане, наложена на правителствени служители от страната му в Украйна заради предполагаема намеса в местните избори в неделя, предаде "Ройтерс".

Във "Фейсбук" Сиярто заяви, че страната му не е получила формално предупреждение за решението на Украйна. Ден след местния вот, на който партията на президента Володимир Зеленски "Слуга на народа" постигна слаби резултати, украинското външно министерство връчи протестна нота на унгарския посланик Ищван Ийгярто.

Напрежението е заради предполагаема агитация на унгарски служители във вота в подкрепа на Унгарската партия - Общността на унгарската култура в Закарпатието, в самия ден на изборите, когато трябва да се спазва агитационна тишина.
Самият Сиярто написа в профила си във "Фейсбук" в неделя сутринта съобщение в подкрепа на гласуването за същата организация, както и за кмета на град Берехове Золтан Бабяк. Той обаче заяви, че стъпките на Украйна са "неприятелски", а Украйна изпраща "сигнал, че се е отказала от унгарската подкрепа за усилията ѝ за евроатлантическа интеграция".

Сблъсъци между Украйна и Унгария по въпроси, свързани с изборите и малцинствата, не са рядкост. Раздаване на унгарски паспорти в Закарпатието и твърдения, че правото на кампании на унгарски сред малцинството ѝ в Украйна, наброяващо 150 хил. души, е накърнено, са водили до заплахи за "унгарско вето" и до остри обвинения от Киев. Това стана и когато Украйна прие закон, променящ правилата за изучаване и използване на малцинствени езици в училищата.

Към Будапеща има обвинения, че използва стотици хиляди етнически унгарци зад граница, повечето от които са получили нейно гражданство, като инструмент в подкрепа на правителството на Виктор Орбан.

Дневник