Правителството предлага разоряващ бюджет и огромни харчове без цели, без план, без ясни процедури, без обосновка за резултатите от тези харчове". Това заяви президентът Румен Радев, цитиран от БТА, пред журналисти по време на бригадно-тактическо учение на армията "Балканска стена 2020" на учебния армейски полигон край хасковското село Корен днес.

"Коментарът ми е, че бюджетът е разоряващ и премиерът знае, че си купува спокойствие и власт с парите на гражданите. Нещо повече - заробва идните поколения с харчовете", каза държавният глава. Той добави, че още по-тревожното е, че огромните разходи без обществени поръчки се превръщат в правило.

"Примери има колкото искате, те не са отсега, посочи Радев. "Това са нашите пари, на нашите деца и внуци", обобщи президентът.

Той посочи милиардите, които се харчат за магистрали и които се изпълняват с изключително съмнително качество без обществени поръчки. "Отдавна настоявам "Автомагистрали" (бел. ред. - държавно дружество, на което пряко се възлага строителство) да публикуват на кого плащат, защо, по какви технически задания, по какви критерии, каква гаранция има. До момента упорито се отказва тази информация", заяви държавният глава, цитиран от прессекретариата си.

"Същото е и с язовирите - раздават се пари неизвестно как", изброи Радев. Той уточни, че отдавна настоява да се публикува по какви критерии се дават пари за магистралите, както и какви гаранции се поемат.

За да успее Българската армия да гарантира сигурността на страната, трябва да има висока боеспособност, коментира също Радев в отговор на въпрос дали е уместен моментът за провеждане на такова мащабно учение като "Балканска стена 2020".

На друг въпрос дали армията трябва си намали бюджета заради извънредната обстановка, върховният главнокомандващ отговори, че трябва да се намери точният баланс и, когато се правят разходи за армията, трябва да има ясни процедури и не трябва да се нарушават приетите решения на Народното събрание за финансиране.

Радев увери, че се чувства в отлично здраве и е спазил всички предписания на Регионалната здравна инспекция. Държавният глава подчерта, че скалъпеният, по думите му, скандал около посещението му в Естония е имал за цел именно да отклони общественото внимание от предложения от правителството разоряващ бюджет за следващата година.

Дневник