Френското външно министерство предупреди гражданите на страната в няколко държави да стоят далеч от протести срещу карикатурите на пророка Мохамед, довели до убийството на учителя Самюел Пати, и да избягват масови събирания, предаде "Ройтерс".

Това стана няколко дни след като защитата на карикатурите от "Шарли ебдо" от страна на френския президент Еманюел Макрон доведе до бойкот в арабски и други мюсюлмански държави на френски стоки и до остри нападки от турския му колега Реджеп Тайип Ердоган.

Освен Йордания, Катар и Кувейт няма масово присъединяване на организации в други арабски страни към бойкота на стоки, но рискът остава голям за Франция, за която много от тези държави са ключови експортни пазари. Освен това Ердоган подкрепи бойкота и призова турците да направят същото.

Иранското външно министерство извика временно управляващия посолството заради карикатурите и "неуважението към пророка на исляма". Не всички държави обаче реагират толкова остро; Саудитска Арабия например критикува "практиките, насаждащи омраза" като карикатурите, но предупреди, че прекалено острата реакция срещу тях е неприемлива. Това не ограничи призивите за бойкот на веригата "Карфур" в най-голямата арабска икономика.

Според Париж трябва да се внимава на места, посещавани от туристи или живеещи в тези държави французи. Предупреждението бе отправено и от френското посолство в Турция. Към тази държава и Пакистан бяха отправени и днешните думи на френския вътрешен менистър Жералд Дарманен, който поиска Анкара и Исламабад да не се месят във вътрешните работи на Франция.

Париж отзова посланика си в Анкара, а парламентът на Пакистан прие резолюция, призоваваща правителството да направи същото със своя посланик във Франция.

Карикатурите, показани от Пати и довели до убийството му от чеченец този месец, са отпреди години. През 2015 г. 12 души загинаха при атентата срещу сатиричното списание "Шарли ебдо" - една от многото атаки с ислямистки мотиви през същата година. И сега, както и тогава, хиляди излязоха по улиците, за да почетат паметта на учителя, а карикатури на списанието са показвани публично в знак на солидарност и това ядосва някои мюсюлмани.

Дневник