Главното мюфтийство в България в декларация изрази "силното си безпокойство от надигащата се ислямофобия и антимюсюлманска реторика на президента на Франция Еманюел Макрон и други политически и обществени лидери" и осъди "провокативните послания, които обслужват интересите на недоброжелателни политики и техните привърженици в целия Европейски съюз".

Поводът е опитът на френския президент да защити правото да бъдат показвани карикатури на пророка Мохамед след убийството на учителя Самюел Пати, направил това пред учениците си в Париж. Пати "бе убит, защото ислямистите искат бъдещето ни", но Франция "няма да се откаже от карикатурите", заяви Макрон. Като реакция някои мюсюлмански страни обявиха бойкот на френските стоки "заради обида към исляма".

Според позицията на мюфтийството препубликуването на карикатури и осмиването на пророка Мохамед обижда и накърнява религиозните чувства на мюсюлманите по смета и е подбуждане към омраза чрез слово. В декларацията на вероизповеданието се отбелязва, че "свободата на словото може да бъде обект на определени ограничения", когато са необходими с "цел уважаване на правата или репутациите на другите...", както е записано в Международната и Европейската конвенция за правата на човека.

Мюсюлманско изповедание определя изказванията и поведението на политическите лидери във Франция като крайно неприемливи, застрашаващи свободата на убежденията, маргинализиращи мюсюлманите и поляризиращи обществото.

Във време, когато ние всички, като европейци, би трябвало да се ангажираме с популяризирането на ценностите на демократичното гражданско общество, мира и съжителството, ставаме свидетели на безотговорни декларации и изказвания, атакуващи Исляма с цел постигане политически дивиденти, се казва в декларацията. Според текста й "действията на френските власти спрямо мюсюлманите са плод на сбъркана индукция, която отваря пропаст между различните религиозни общности не само във Франция, но и в другите страни".

В документа се осъжда остро и убийството на учителя по история и география Самюел Пати и се изказват искрени съболезнования на семейството и близките му. Добавя се обаче, че това убийство не може да бъде вменявано, като вина на Исляма и мюсюлманите, които нямат отношение към случая, и да бъде претекст за безотговорното поведение на президента на Франция.

"Изказванията на политическите лидери трябва да са в полза на единството, толерантността, равенството и мира в обществото. Налагането на болни мнения и омразата не могат да бъдат метод за разрешаване на разногласията в обществата", се казва в документа.

Дневник