Законопроектът за държавния бюджет за 2021 г. е съгласуван без забележки от Администрацията на президента, съобщи пресцентърът на Министерството на финансите. По-късно информацията беше потвърдена на брифинг с участието на вицепремиера Томислав Дончев, министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, както и представители от министерствата на финансите, на здравеопазването и на земеделието.

Съобщението е по повод критичните оценки от страна на президента на България Румен Радев за предложения от Министерството на финансите проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2021 г. и Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2021-2023 г., представляваща мотивите към него, допълват от пресцентъра.

По-рано днес Румен Радев заяви, че "(проекто)бюджетът е разоряващ и премиерът знае, че си купува спокойствие и власт с парите на гражданите". "Нещо повече - заробва идните поколения с харчовете", каза държавният глава.

На пресконференция в Министерски съвет в късния следобед представител на Министерство на финансите показа документа, с който администрацията на президента дава своето становище без забележки.

Почти по същото време от канцеларията на държавния глава заявиха, че "администрацията на президента няма отношение към предварителното съгласуване на държавния бюджет, освен в частта, засягаща бюджета на самата президентската институция". Заявиха също, че "позицията на МФ и на народни представители от управляващото мнозинство, според които предложеният проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2021 г. е бил съгласуван с президентската администрация, представлява откровена и груба манипулация на фактите".

В отговор на въпрос на пресконференцията обаче, представителят на МФ изчете съгласувателния документ с дата 22 октомври, подписан от главния секретар на администрацията на президентството, в който наистина пише, че според изискването на закона, се съгласува решението на Министерски съвет за приемане на проекта за държавен бюджет за 2021 г.

В предаването "Неделя 150" по БНР финансовият министър Кирил Ананиев заяви, че "в проекта на бюджет за следващата година има ясно изразени приоритети, като те са основно насочени към предприемането на мерки в отговор на разпространението на COVID-19, за което е заложен ресурс в размер над 3 млрд. лв. или 2,5 % от БВП".

Ананиев опроверга критиките за предизборни разходи, като уточни, че финансовите разчети за следващата година следват ангажиментите от програмата на правителството от 2017 г., сред които са ежегодното повишаване на доходите на заетите в публичния сектор и повишаването на размера на минималната пенсия.

Дир.бг