Азербайджан е овладял важен град между населения с арменци анклав Нагорни Карабах и иранската граница и силите на непризнатата Нагорно-Карабаска република са се оттеглили, предадоха "Интерфакс" и "Ройтерс".

На пресконференция арменският министър на отбраната Арцрун Ховханисян обяви, че етническите арменски сили са отстъпили край градчето Кубатли, за да "избегнат ненужни загуби".

Той каза, че ситуацията не е критична, но промяната в статуквото на терен, след като арменски сили дълго време контролираха обширни територии около намиращия се на азербайджанска земя Нагорни Карабах, би затруднила дипломатическото решение на конфликта, разразил се отново точно преди месец с най-ожесточените схватки от 26 години насам.

По-късно руската служба на Би Би Си писа, че Армения е обвинила Азербайджан в удар по нейна територия близо до границите с Азербайджан и Иран, а отговорът на Баку е, че има право да напада всякакви цели, от които идва опасност за страната.


Според медията Азербайджан е успял да овладее на южния участък на фронта районите на Джебраил, Гадрут, Физули, Зангелан и Кубатли, останали под контрола на Армения преди 26 години.

Двете страни се обвиняват взаимно в удари по цивилни сле нападения на азербайджанския град Гянджа и столицата на непризнатата НКР Степанакерт. Азербайджанският президент Илхам Алиев заяви вчера, че съществуват и двата варианта за решаване на конфликта - мирен и военен - в момент, когато отбранителният съюзник на Русия Армения наблюдава с безпокойство ситуацията.

Не е известно колко са жертвите от двете страни - според официалните данни цивилните са поне сто, от страна на НКР военните загуби приближават 1000 души. Баку и Степанакерт се надпреварват в изготвянето на инфографики и статистики, за да илюстират жертвите, причинени от противника. Руският президент Владимир Путин обяви миналата седмица, че по оценка на страната му за месец са убити около 5000 души.


Новините идват след издържало едва часове примирие, договорено в Съединените щати - трети опит за прекратяване на огъня. Още откакто той влезе в сила вчера сутринта, двете страни се обвиняваха в нарушаването на режима. Нападки към Армения имаше и от Турция, която открито подкрепя Азербайджан (но формално няма сили на терен, въпреки публикациите, че е изпратила наемници от Сирия).

Анкара иска по-сериозна роля в т. нар. Минска група към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която търси решение на конфликта и в която съпредседатели са Франция, Русия и САЩ (а Турция е обикновен участник).

Дневник