До този момент 8 училища в страната са преминали в електронна форма на обучение със заповед на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, съобщи пресцентърът на просветното ведомство пред "Дневник". Четири от тях са в Търговище, има и по едно във Велико Търново, Габрово, Шумен и Бургас.

Разглеждат се заявленията от други 6 училища, се казва в съобщението, без да се уточнява къде са те.

От вчера със заповед на министър Красимир Вълчев училищата могат да преминават към обучение в електронна среда от разстояние след разрешение от министъра на образованието по предложение на училищните директори. До вчера, съобразно с алгоритъма за действие на учебните заведения в условията на COVID -19 на МОН и МЗ училищата трябваше да преминават в неприсъствена форма на обучение, ако 15% от учениците отсъстват по медицински причини. Ако пък в паралелка не присъстват една пета (20%) от децата заради болест, то тогава към електронни уроци преминава само даденият клас.

Според новата заповед на Вълчев в области с усложнена епидемична обстановка, които попадат в червена или оранжева зона според критериите на Министерството на здравеопазването, директорите могат на предложат училището им да премине към обучение от разстояние. Друг критерий, въз основа на който директори могат да правят предложението, е, ако има увеличаващ се брой отсъстващи и/или под карантина ученици, както и нарастващ брой положителни проби за COVID-19 или случаи с грипоподобни симптоми.

За да бъде издадено разрешение, е необходимо предложението да е взето от педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет, както и да бъде отчетено мнението на преобладаващата част от родителите.

Най-нежелателно е преминаването на обучението в електронна среда за учениците от началния етап на образование. Просветното министерство препоръчва то да става само при крайна невъзможност ученето да продължи присъствено.

Така пресцентърът на МОН коментира пред "Дневник" идеята на директора на столичното 119 средно училище и председател на Съюза на работодателите в просветата Диян Стаматов (изказана в сутрешния блок на Би Ти Ви) на обучение от дистанция да излязат гимназисти и прогимназисти, а учениците от началния курс да си останат в присъствена форма на обучение.

"При преминаване на училищата към обучение в електронна среда от разстояние следва да се отчита, че най-нежелателно е то да се осъществява в начален етап от обучението на учениците. При взимане на решение за превключване в обучение от разстояние Министерството на образованието и науката препоръчва то да се предлага и осъществява първо за гимназиален етап, след това за прогимназиален и като краен вариант за начален етап - при обективна невъзможност обучението да продължи присъствено", гласи целият отговор на МОН.

Директори предлагат разумни варианти на обучение

Стаматов планира от следващата седмица учениците от 8 до 12 клас в 119-то училище да преминат на дистанционно обучение. Директорът вече е пуснал анкета сред родителите и повечето одобряват, каза Стаматов пред Би Ти Ви. "Целта е в училището да се освободи повече място и да има реална дистанция между по-малките ученици, класовете може да бъдат разделени на две", обясни той. Диян Стаматов препоръчва на всички по-големи училища да въведат онлайн обучение за гимназиалния клас.

Директорът на 164 гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес" в София Зорница Йончева също търси съгласието на родители, за да излезе училището в електронна форма на обучение, научи "Дневник". В момента 211 ученици от гимназията се обучават онлайн, което е около 30% от всички, посочва тя в съобщение до родителите.

Училищното ръководство е решило от 3 до 27 ноември учениците от 9 до 12 клас да се обучават онлайн. За учениците от 8 клас, които изучават интензивно испански език, педагогическият съвет би искал да отложи максимално извеждането в електронно обучение.

Според заповедта на Вълчев решението на педагогическия съвет трябва да е консултирано с обществения съвет към училището и съобразено с мнението на преобладаващата част от родителите. Преобладаващата част от родителите според началника на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева означава поне две трети от родителите да са съгласни това да се случи. "Педагогическият съвет има тежката си дума, но трябва да се търси мнението и на родителите", каза тя пред БНР днес.

Дневник