Мнозинството в парламента одобри на второ четене промени в Наказателния кодекс, с които нерегламентираният превоз на пътници се криминализира. Става въпрос за поправки, вкарани от депутата от ГЕРБ Иглика Събева в преходните и заключителните разпоредби между първо и второ четене на Кодекса на търговското корабоплаване.

Окончателното приетите текстове предвиждат от две до пет години лишаване от свобода и отнемане на моторното превозно средство в полза на държавата на всеки, който извършва обществен превоз на пътници без регистрация, разрешение и лиценз. Когато деянието е извършено от две или повече лица или чрез фалшив документ, наказанието е лишаване на свобода от пет до десет години или санкция от 5 до 15 хил. лева, като съдът може да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния.

Според депутатите от БСП, които гласуваха против, промените ще обхванат и хора, които "плащат по два лева на бензин на съседа да вози децата на училище сутрин", т.е. може да засегнат и споделеното пътуване. Управляващите обаче отрекоха това. Според Станислав Иванов от ГЕРБ споделеното пътуване ще остане, тъй като то не е обществен превоз и за него няма облага, а се вземат пари за бензин.

Социалистите смятат още, че санкциите са много високи и не отговарят на деянието, а прокуратурата ще се нагърби с още една дейност. Според ГЕРБ целта е да се съберат пари в кризата.

В началото на годината депутати от ГЕРБ предложиха подобни санкции чрез директни промени в Наказателния кодекс и обясниха, че те не засягат споделеното пътуване, тъй като то не е обществен превоз. Тогава обаче не се стигна до гласуване.

Дневник