Властите във френския град Ница подозират терористични мотиви при атака, отнела тази сутрин живота на трима души в църква, съобщи полицията, цитирана от "Ройтерс".

Източник на "Ройтерс" в полицията твърди, че една от жертвите е обезглавена - същото се случи с учител в Париж по-рано този месец. Това съобщава и телевизия BFMTV. По-късно кметът Кристиан Естрози написа в "Туитър", че има "три жертви, от които две са починали".

По думите му извършителят на атаката в църквата "Нотр дам" в града е задържан. "Мога да потвърдя, че всички факти говорят за терористична атака." "Ройтерс" цитира думите му пред репортери, че нападателят е крещял "Аллаху акбар" ("Аллах е най-великият") дори след като е арестуван от полицията.

Преди половин час вътрешният министър Жералд Дарманен написа, че полицейската операция е в ход и призова гражданите да избягват района на църквата.

Според в. "Фигаро" задържаният е откаран в болница с огнестрелна рана.

Президентът Еманюел Макрон се събира със "спешно кризисно звено" тази сутрин заради ситуацията. В парламента, където премиерът Жан Кастекс изнасяше реч за повторната карантина, бе обявена минута мълчание в памет на жертвата.

Това става по-малко от две седмици след обезглавяването на учителя Самюел Пати в Париж, показал на учениците си карикатури от сатиричното списание "Шарли ебдо", включително такива на пророка Мохамед, смятани от атентатора за обида срещу исляма.

Франция защити карикатурите и правото те да бъдат показвани в името на свободата на словото, но това породи вълна от недоволство в части от мюсюлманския свят. Някои правителства обвиниха френския президент Еманюел Макрон, че работи срещу исляма и че на практика подстрекава към тероризъм.

Макрон обяви, че започва стратегия за справяне с радикализацията и "ислямисткия сепаратизъм" и че смята, че ислямът по целия свят е в криза. Освен лидерите, които открито критикуваха думите му, се чуваха и гласове като този на чеченския лидер Рамзан Кадиров, обвинил президента, че "насърчава тероризма". Това стана въпреки че нападателят, обезглавил Самюел Пати, бе именно чеченец.

Дневник