Президентът на Беларус Александър Лукашенко смени вътрешния министър Юрий Караев в момент, когато страната е обхваната от масови протести, призоваващи за оставката на държавния глава, предаде "Ройтерс", като се позова на агенция БелТА, пише БТА.

Лукашенко определи за свои сътрудници трима души с опит в апарата за сигурност, включително Караев.

Формален повод стана насилието над протестиращи от последните дни, въпреки че Лукашенко призна, че сам е дал заповед да бъдат разгонени демонстранти в неделя. Караев, санкциониран от ЕС за нарушения срещу протестиращи, заяви наскоро, че смята, че страната е изправена пред "война".

Министър на вътрешните работи става Иван Кубраков, който като началник на полицията в Минск досега ръководеше твърдия отговор на властите към протестите, избухнали след президентските избори на 9 август.

Смяната на вътрешния министър е поредният ход на Лукашенко с цел да укрепи контрола си върху апарата за сигурност, след като се сблъсква с демонстрации и стачки, продължаващи вече почти 12 седмици, отбелязва "Ройтерс".

Някои анализатори виждат опит за успокояване на протестите, други я разчитат като сигнал за разразяваща се криза във властта.

Дневник