Македонският президент Стево Пендаровски и премиерът Зоран Заев обявиха, че нито се преговаря, нито ще се преговаря за това дали македонският език и идентичност са с българска основа, предаде сайтът МКД.

На заседание на Съвета за сигурност, свикано заради коронавируса, Заев заяви, че България "признава реалността" и вярва, че работните групи ще намерят решение.

Това стана, след като "Политико" писа, че България е готова да одобри начало на преговорите със Северна Македония и да признае езика и идентичността ѝ, ако от Скопие дойде признание за българските корени на македонците.

Премиерът даде заден ход, след като външният министър Буяр Османи заговори за "анекс на договора за добросъседство", часове след като самият Заев го загатна в началото на седмицата. "Очаквам от българските лидери да са докрай конструктивни. Повтарям, няма нов договор между двете страни, няма анекс на договора."

По думите на Пендаровски "не знаем дали съществува такова предложение" като описаното в "Политико", но, "повтарям, няма да обсъждаме идентичността си".

"Българският премиер (Бойко) Борисов е наш приятел, мой брат, беше тук в Скопие. Те признават реалността, говорят за македонски език и народ, трябва да се съобразяваме с позициите си, а и с техните позиции. Взаимното разбиране води към реалността, че имаме обща история, а това е потвърдено и в учебниците."

Дневник