Участниците в референдум в Нова Зеландия одобриха узаконяването на евтаназията, с което страната ще се присъедини към малкия брой държави по света, където е позволено да се помогне на човек да сложи край на живота си при определени условия. В същото време новозеландците отхвърлят с 53% срещу 46% идеята за узаконяване на марихуаната в друг референдум без задължителна сила.

Предварителните резултати от гласуването показват, че на 65% от участвалите са съгласни с приемането на проектозакон от 2019 г. Той ще влезе в сила през ноември 2021 г. Благодарение на него неизлечимо болни хора, на които остават по-малко от 6 месеца живот, ще могат да изберат евтаназия, ако има одобрение от двама лекари.

В резултатите не са включени малко под половин милион гласа от чужбина, но преднината на подкрепилите евтаназията е толкова голяма, че крайният резултат няма да се промени при обявяването му на 6 ноември. Зад каузата застанаха премиерът Джасинда Арнърн и лидерката на опозицията Джудит Колинс.

Но кампанията продължи години наред, олицетворена от адвоката Мат Викърс, който преди 5 години изгуби съпругата си Лекриша Сийлс от тумор в мозъка на 42 години. Двамата опитаха по съдебен път тя да получи право на евнатазия, но изгубиха.

"Хората масово грешат - тя не искаше да умира. Никой не иска да умре. Проблемът е, че нямате избор. Тя искаше избор кога и как да настъпи смъртта, ако страданието ѝ стане непоносимо", споделя Викърс през Би Би Си.

В проектозакона изрично са описани още критерии като видимо значително влошаване на физическите способности и способност лично да се вземе информирано решение. Ако всички условия са налице, лекар или медицинска сестра получават след това право да предпишат смъртоносна доза медикамент, който да бъде приет под техен надзор.

Не се позволява евтаназия заради напреднала възраст, психическо заболяване или някаква инвалидност.

Според противници на проектозакона той противоречи и ще пречи на мерките за предотвратяване на самоубийства. Други казват, че хора с тежки хронични заболявания може да се почувстват длъжни да потърсят евтаназия, за да не се превръщат в бреме за семейството и близките си.

Евтаназията е законна в Белгия, Канада, Колумбия, Люксембург и Холандия и е позволена при определени условия в Швейцария. Асистирана смърт са разрешили и някои щати в САЩ, както и австралийският щат Виктория.

Юристите правят разлика между евтаназия, асистирано самоубийство и подпомогната смърт. Първото е умишлено прекратяване на човешки живот, за да се спре страдание. Второто е акт на умишлено асистиране на някого, който е решил да сложи край на живота си. За разлика от първите две асистираната смърт се прилага само при нелечимо болни хора.

Дневник