Земетресение с магнитуд 7 (първоначално се съобщаваше за 6.7) по скалата на Рихтер разлюля остров Родос и Додеканезите в Гърция, предаде "Ройтерс". "Франс прес" цитира местни медии, според които на Самос се е образувало "миницунами".

В социалните мрежи се разпространява видео, на което се вижда как водата се оттегля от турско пристанище, повличайки яхти и лодки, както и такова с крайбрежни улици (твърди се, че са от Измир), залети с около 1 м вода.

Анадолската агенция съобщава за най-малко 4 жертви и 152-ма ранени в Измир, като според аварийните служби един от загиналите се е удавил. Поне 20 сгради са сринати там според кмета на града. Още преди изявлението му от града идваха кадри на напълно сринати многоетажни сгради. Любителски записи показват как над цели квартали в града се издигат облаци прах, най-вероятно от разрушени сгради. Анадолската агенция съобщава за хора, затрупани под развалините на няколко постройки, но част от тях вече са спасени.

Според Евро-средиземноморския сеизмологичен център трусът е усетен на дълбочина 5 км под земната повърхност.

Местни медии на остров Самос съобщават за нанесени щети по сгради и пътища. В. "Прото тема" пише, че малката дълбочина на труса е причина той да продължи дълго и да се усети дори в Албания и България. Вестникът цитира сеизмолози, според които се очакват вторични трусове, които може да продължат със седмици, макар критично висок да е рискът само в следващите 48 часа.

Според "Катимерини" трусът е усетен и в Атина, на 300 км разстояние.

Щетите стигат до Измир в Турция, тъй като епицентърът е едва на 17 км от града. Вътрешният министър Сюлейман Сойлу съобщава за поне 6 рухнали постройки, а на панорамни кадри в "Туитър" се вижда дим на няколко места в града.

В. "Сабах" показва кадри от ситуацията в Измир по време на труса. Според вестника, който описва "моментите на ужас" в града, той е усетен и в Истанбул, Маниса и Бодрум.

Американските данни оценяват силата му на 7 по Рихтер. Обществената телевизия ТRT също показа срутени сгради, а очевидци на "Ройтерс" разказват, че хиляди жители са излезли в паника още в началото на труса.

На Самос освен данни за пострадали сгради потребител в "Туитър" съобщава за съборена част от живописна църква. Жителите на острова с население 45 хил. души са помолени да избягват крайбрежни райони.

Дневник