Гърция ще разшири забраната за излизане през нощта и ще затвори ресторантите и баровете в най-гъсто населените части на страната за един месец. Това е поредна мярка, която правителството на Кириакос Мицотакис въвежда в борбата с коронавируса, съобщава БТА.

Гърция отчита по-малък брой новозаразени в сравнение с повечето европейски страни, но отбелязва постепенно нарастване на новите случаи от началото на октомври.

Ресторантите, баровете, кафенетата, кината, музеите и закритите зали за спорт и фитнес ще бъдат затворени за един месец, като мярката влиза в сила от 3 ноември. Ограничението засяга цяла Северна Гърция и областта Атика, включваща и столицата Атина.

Забраната за движение през нощта, засега прилагана само в най-засегнатите от епидемията райони, ще бъде разширена за цялата страна и ще важи от полунощ до 5 часа сутринта. Премиерът каза, че тези нови правила са фокусирани върху два фактора, които явно благоприятстват за разпространението на вируса - развлеченията и движението на хората.

Търговията на дребно, индустрията и училищата ще продължат да работят, както и хотелите и заведенията в сферата на услугите като фризьорските салони.

Северна Гърция и Атика са най-гъсто населените части на страната. Атика има 3.9 милиона население, а северните райони - около 1.5 милиона.

Дневник