Сондата на НАСА, изпратена да събира проби от астероид на няколкостотин милиона километра от Земята, е готова да започне обратния си път след няколко технически проблема.

Учените от проекта, който успешно кацна на астероида Бену по-рано тази седмица, бяха разтревожени, след като малко парче скала беше заклещило вратата на контейнера с проби. Така, събраният материал се изсипваше от сондата в космоса.

След промяна в плана - сондата трябваше да извърши маневра, за да прецени колко материал е бил събран - НАСА обяви, че скалните проби са безопасно запечатани и корабът е готов да се върне на Земята.

Пробите ще бъдат изследвани, когато сондата се завърне през септември 2023 г.

Миналата седмица OSIRIS-Rex кацна само за няколко секунди на 500-метровия Бену, на около 320 млн. километра от Земята.

Смята се, че сондата е събрала около 400 гр от астероида, но част от това е изгубено поради вклинената врата.

Затварянето на отделението беше деликатен процес, който се проведе в продължение на два дни, съобщи в официално изявление Рич Бърнс, мениджър на проекта. Тъй като сондата е на милиони километри, отнема повече от 18 минути, докато сигналите достигнат Земята.


Учените се надяват, че мисията ще хвърли светлина върху начина, по който Слънчевата система е започнала преди 4.5 млрд. години. Астероидите съдържат отломки от образуването на Слънчевата система.

Космическият кораб започна мисията си през 2016 г. и ще започне своето пътуване обратно на Земята през март 2021 г.

Дневник