Парите за българския спорт ще бъдат увеличени, но с много по-малко от обещаното, показва представеният проектобюджет за 2021 г. В него е записано, че Министерството на младежта и спорта (ММС) ще разполага с 97.6 млн. лева спрямо 82.26 млн. лева за тази година.

В началото на годината министърът на спорта Красен Кралев каза, че промените в закона за хазарта, ако бъдат приети, "ще доведат до 50 милиона повече за българския спорт". Тезата на министъра беше свързана с очакванията за рязко увеличаване на парите от Българския спортен тотализатор (БСТ), който досега осигуряваше около една трета от бюджета на ММС (в последните години между 26 и 28 млн. лева). Промените в закона за хазарта бяха приети скоростно, забраниха частните лотарии на Васил Божков и направиха тотализатора единствен играч на този пазар.

В проектобюджета за 2021 г. обаче е заложено сумата, идваща от БСТ, да се увеличи с около 8 млн. лева до 34.8 милиона, което е далеч от прогнозата на министъра. Често подобно обяснение за забраната на билетчетата даваше и премиера Бойко Борисов.

"Бюджетът на Министерството на младежта и спорта за 2021 г. ще бъде най-високият за България като средства, които ще бъдат инвестирани за реализиране на дейности в областта на физическото възпитание, физическата активност, спорта и спортно-туристическата дейност. Средствата от ДП "Български спортен тотализатор" се отчисляват на база оборота на тотализатора и е невъзможно предварително да бъдат заложени и планирани в бюджета", се казва в отговор на ММС до "Дневник" по темата.

В средата на август Кралев заяви, че задачата е до края на годината приходите на БСТ да стигнат 300 млн. лева. Месец по-късно той промени думите си и каза, че прогнозата е за приходи от 235 млн. лева.

От министерството изтъкват, че все пак има "рязък скок" в бюджета спрямо последните години, в които сумата се увеличаваше с по около 2 млн. лева годишно. Сега увеличението надхвърля 15 милиона лева, като около 8 милиона са от тотото, а останалите от държавния бюджет.

Сумата за елитния спорт за 2021 г. ще надхвърли 60 милиона (60.6 млн. лева), което е с почти 7 милиона повече от тази година. За масов спорт ще се отпуснат 20.37 млн. лева спрямо 18.87 милиона за 2020 г.

Предстои министерството да определи как ще се разпределят повечето пари сред спортните федерации. Тази година най-високи суми получиха борбата, художествената гимнастика, леката атлетика и волейболът.

Наскоро министерството обяви, че ще отпусне повече средства и за спортните клубове. "В бюджета за следващата година са осигурени 6.5 млн. лева, с които да бъде подпомогната дейността на спортните клубове в България. Те са отразени в Програмата за развитие на спорта за високи постижения. Това е сума, която е два пъти по-голяма от тази, която клубовете са получавали за своята дейност през 2020 г.", заявиха от ММС пред "Дневник".

Близо двойно е увеличението в графата за "привеждането на спортните обекти и съоръжения във вид, отговарящ на съвременните международни стандарти". Там за тази година в бюджета са записани 3.63 млн. лева, а за 2021 г. са 7.1 милиона.

Ръст има в разходите за персонал - от 15 милиона лева те стават 16.74 млн. лева.

Дневник