Дали чуждестранни врагове опитват да се намесят в изборите в САЩ тази година - отговорът е ясен. Да."

Това коментира пред "Дневник" по време на брифинг, организиран от Държавния департамент, д-р Дейвид Левин. Левин е изследовател на изборите в Алианса за осигуряване на демокрацията - инициатитива на Германския фонд "Маршал" за САЩ, подкрепяна и от двете основни партии.

На 10 септември "Майкрософт" съобщи, че кибератаките от източници в Русия, Китай и Иран към негови клиенти се увеличават. Сред тях са нападения срещу кампаниите и на двамата кандидати - президента Доналд Тръмп и бившия вицепрезидент Джо Байдън. Но те се целят в цялата "екосистема" на изборите, уточни Левин, напомняйки, че такива мнения са изказвани преди и от Министерството на националната сигурност.

Децентрализираната администрация

За разлика от много други държави управлението на изборите в САЩ е силно децентрализирано. Изборите се организират предимно от стотици щатски и местни системи вместо от една национална. Конгресът има правото да регулира изборите и приема закони за основните функционални въпроси - например за регистрацията на избирателите и за мерки против дискриминация.

Но осъществяването на изборите е в ръцете на щатите и нито един няма напълно уеднаквена с друг процедура. Те регулират неща като процеса за регистрация на избиратели, на гласуването по пощата и изискванията за ранното гласуване. Някои имат общи правила на щатско ниво; други само дават препоръки на местните власти.

Какво става след изборите

ФБР и министерството на националната сигурност съобщиха през септември, че чуждестранни актьори може би ще се опитат да разпространят дезинформация за резултатите. Целта им - да всеят съмнения в изборния процес и да уронят престижа на американските демократични институции.

Тази година е много вероятно същинските резултати да се забавят и първите прогнози да не се оправдаят заради големия брой гласували по пощата. (Подробности четете тук и тук.) Левин посочи, че е обичайно сертифицирането на резултатите да отнеме няколко дни или седмици, за да се гарантира, че всяка пусната бюлетина е преброена.

"Това определено не е доказателство за нечестно поведение", каза той. "Но чуждестранни играчи може да експлоатират необходимото за това време, като споделят информация за потискане на избирателната активност, за кибератаки, за нападения срещу изборната инфраструктура, изборни измами и други проблеми, за да убедят обществото, че изборните са или не са легитимни."

Колко е важна хартията

Една от стъпките за противодействане на дезинформацията е да има хартиен архив за почти всеки гласувал. Тази година почти няма да има машини за гласуване без хартия, особено в ключовите оспорвани щати. Изчисленията на киберотдела на министерството на националната сигурност показват, че 92% от избирателите ще ползват бюлетина, която може да бъде проверена за нередности.

"Изборната ни система е устойчива и заради големите числа. Макар да има много избиратели, макар рекорден брой да гласуват по пощата, ще има и голям брой гласуващи на място и властите са предприели множество стъпки да гарантират, че личното гласуване няма да бъде спряно дори в случай на кибератака или проблем с технологията, казва Левин. Един от примерите е, че предварителното, но лично гласуване се увеличава. А това е важно, защото ако вотът се разпредели в повече дни, на повече места и в различно време, една атака или провал в точно определен ден няма да засегне голям брой избиратели. Ако има проблем с ранното гласуване, те могат да се върнат по-късно. И, разбира се, колкото повече хора гласуват рано, толкова по-малко ще бъдат засегнати при проблеми в самия изборен ден."

Все повече юрисдикции имат електронен архив, който помага за по-бързата обработка на гласовете; но и мнозинството местни власти правят копия на хартия, за да може гласуването да продължи, дори ако има проблем с електрониката. Ако машините за гласуване се повредят, повечето щати имат и резервни бюлетини.

Освен това те разчитат и на системи за проследяване, с които избирателите могат да проверят къде е отишла пратената по пощата бюлетина, приета ли е от властите, получена ли е изобщо. Което им дава възможност да гласуват в самия ден, ако с нея има проблем.

Дневник