Още две европейски държави коментираха евроинтеграцията на Северна Македония в момент, когато България втвърди тона, дни преди срока, за да бъде преодоляно евентуално вето на начало на преговорите с Европейския съюз.

Италия се присъедини към германския призив за бързо начало на преговорите. Новият италиански посланик Андреа Силвестри, връчвайки акредитивните си писма на президента Стево Пендаровски, е цитиран с думите, че "първата междуправителствената конференция трябва да се състои до края на годината". По думите му "Северна Македония е готова да започне преговорите и не трябва да позволяваме двустранните въпроси от който и да е тип, откъдето и да произлизат, да попречат на процеса на преговорите" и трябва "да се решават на съответните форуми".

Подобно послание идва от Берлин, където настояват София и Скопие да не смесват "двустранни въпроси" с евроинтеграцията. На друго мнение е външният министър Екатерина Захариева, която в интервю за "Ройтерс" потвърди публикацията на "Политико" с условието Северна Македония да признае българската основа на нацията и езика. Днес в интервю за Би Ти Ви това бе потвърдено и от вицепремиера Красимир Каракачанов.

"За" начало на преговори със Северна Македония се обяви и правителството на Нидерландия. В правителствена позиция, предадена на парламента, обаче не се посочва кога трябва да стане това. Решението се обвързва с преговорната рамка - първата междуправителствена конференция може да се състои "веднага щом има съгласие за преговорната рамка". Изтъква се напредъкът в реформи, в укрепването на върховенството на закона и борбата с корупцията.

Последната дума за тази позиция обаче остава за парламента и предполага българско одобрение на преговорната рамка, каквото няма още откакто Брюксел я представи и започна диалогът за нея на ниво посланици в ЕС през лятото...

Тя идва в момент, когато външният министър Екатерина Захариева даде сигнал, че България не може да приеме преговорната рамка в настоящия ѝ вид. В сряда, когато тази позиция бе публикувана, "Дневник" научи от свои източници, че идеята е България да работи по две линии за решаване на спора - през двустранния подход и през диалог с Брюксел за включване на двустранните проблеми в преговорната рамка - това би дало възможност дадена глава (вероятно "Разни") да включва решаване на двустранните спорове между София и Скопие и да не може да бъде затворена преди това.

Никоя държава в ЕС не е изразявала публично подкрепата си за подобно решение, за което се обяви България в рамковата си позиция от миналата година.

Дневник