Азербайджански въоръжени сили са атакували участък на арменско-азербайджанската граница, съобщи министерството на отбраната в Баку по-рано днес.

Арменските власти твърдят, че има обстрел и на нейна територия - в това съобщение за атака срещу село Давид Бек обаче за пръв път се говори за смъртта на цивилен, пише руската служба на Би Би Си. Предстои Азербайджан да коментира.

Информацията за атаката на границата, потвърдена от същата институция в Армения, потвърждава тенденцията към превес на азербайжданската армия във възобновилите се сражения за населения с арменци анклав Нагорни Карабах. Това става, докато Азербайджан съобщава в последните дни (включително днес), че си връща контрола върху редица населени места около анклава, които бяха във владение на арменци през 26-те години, откакто бе "замразен" конфликтът.

"В хода на сражения противникът, загубвайки до 30 военнослужещи, бе принуден да отстъпи на територията на Армения," се казва в съобщението. Баку твърди още, че е свален изтребител Су-25 на Ереван. Арменските власти от своя страна съобщават за удари по обекти с цивилно население, каквито Азербайджан отрича да прави.

Броят цивилни и военни жертви на двете страни не е известен, макар всяка да се обвинява в удари срещу мирно население и да говори за сериозни загуби от страна на противника. Единствено армията на непризнатата Нагорно-Карабахска република съобщава точен брой убити военни на ежедневна база - в последното съобщение от този следобед се говори за над 1170 души, откакто ескалира напрежението на 27 септември (според "Спутник" днес е убит зам.-главнокомандващият на армията на НКР).

Преди десетина дни руският президент Владимир Путин обяви, че по оценки на Москва жертвите от всички страни са около 5000.

Изместване на сраженията към границата нажежава напрежението при риска от по-активна намеса на външни играчи в конфликта. Турция открито подкрепя Азербайджан и на фона на обвинения от арменската страна, че е участник в конфликта, Русия предупреждава, че би изпълнила задълженията си към Армения по Договора за колективна сигурност, ако се стигне до външна военна заплаха на арменска територия.

Военни престъпления и чужди бойци

Малко по-късно днес Мишел Бачелет, върховен комисар за човешките права в ООН, обяви, че въздушните удари срещу Нагорни Карабах може да са "военни престъпления". Бачелет, цитирана от "Ройтерс", призова Армения и Азербайджан да спрат атаките срещу училища, болници и други цивилни обекти.

Представители на Баку и Ереван търсиха за четвърти път от месец възможност за примирие помежду си (през последните седмици се провалиха руски и американски инициативи). Последната договореност, постигната миналата седмица в Женева, е двете страни да се въздържат от атаки срещ цивилни райони.

Бачелет обаче подчерта, че има сведения за подобни нападения в края на седмицата - например срещу централния пазар на Степанакерт (столицата на Нагорни Карабах) и Тертер (азербайджански град недалеч от Нагорни Карабах).

"Макар мното фалшиви изображения да обикалят социалните мрежи, задълбочени разследвания на медийни организации на видеоклипове, явно показващи как азербайджански войници са екзекутирали двама пленени армензи във военни униформи, показват убедителна и дълбоко тревожна информация".

Днес арменският премиер Никол Пашинян обяви, че е нужно международно разследване на присъствието на "чуждестранни наемници" в Нагорни Карабах, след като етнически арменски сили обявиха, че са пленили двама наемници от Сирия. Външното министерство в Ереван обяви, че армията на непризнатата НКР е пленила боец от сирийската провинция Идлиб в края на седмицата, а по-рано - друг от Хама.

Азербайджан отрича да има чужди наемници в райони на срежения. Заедно с Турция обвинява арменската страна, че използва бойци от смятаната в Анкара, Брюксел и Вашингтон за терористична група Кюрдска работническа партия (ПКК).

Дневник