Има ранени и убити при стрелба в центъра на Виена на улицата край главната синагога на града.

"Поне един" извършител е убит, а останалите се издирват, потвърждава за "Цайт им билд", новините на австрийската телевизия, говорител на полицията. Сред жертвите е и полицай. Армията ще защити основни места в града, за да може полицията да се съсредоточи в издирването на извършителите, съобщи в "Туитър" канцлерът Себастиан Курц, определяйки нападението като "отвратителна терористична атака".

За обществената телевизия силите на реда съобщават, че нападението е обхванало поне 6 места в центъра на австрийската столица и всички те са около "Зайтенщетенгасе", където е синагогата.

Според спешната помощ най-малко един човек е починал в резултат на стрелбата (според първоначалните данни най-вероятно става въпрос за полицая), появяват се данни за седем или повече убити, но те не се потвърждават. В болници са приети най-малко 15 пострадали според Кристоф Миерау, цитиран от "Ди пресе". От тях най-малко 7 са тежко ранени.

Общественият транспорт в града вече не спира в центъра (в Първи окръг) като предпазна мярка, съобщи полицията в "Туитър". Вътрешният министър Карл Нехамер призова жителите да останат по домовете си. По-късно пред телевизия ORF той съобщи, че спецчасти издирват нападателите и то не само в рамките на Виена.

Потвърдената информация до полунощ е:

- изстрелите са в района на "Зайтщетенгасе", на 6 различни места;

- множество извършители с гладкоцевни оръжия;

- 1 смъртен случай, няколко сериозно ранени, включително и полицай

- 1 извършител е застрелян от полицията.

Няколко нападатели

Вътрешното министерство на Австрия смята атаката за "терористична" и извършена от "няколко души". Към 23:30 ч. българско време все още не се потвърждава, че самоубиец се е взривил в района на "Шведенплац", каквато версия се появи в някои медии, нито че са взети заложници.

Австрийската обществена телевизия посочва като момент на стрелбата 20 ч. местно (21 ч. българско) време, като се позовава на очевидци. Тази вечер е последната преди влизането в сила на новите ограничения заради пандемията.

Според Министерството на външните работи в София няма данни за пострадали български граждани към 22:45 ч. Такава информация даде и българският посланик Иван Сираков пред БНТ.


"Ние, французите, също като австрийците, сме шокирани и опечалени след атаката във Виена. След Франция, и дружеска държава е нападната. Това е нашата Европа. Враговете ни трябва да знаят срещу кого се изправят. Няма да се предадем", написа президентът Еманюел Макрон в "Туитър".

Днешната атака става няколко дни след като мъж уби трима души в църква в Ница. В края на седмицата група от петдесетина турци също така нахлу в църква във Виена, нанасяйки материални щети.

Разнопосочни данни

На видео в "Туитър" се виждат бягащи хора в района. Друго се разпространява в социалната мрежа с твърдението, че на него се вижда нападателят. След появата на множество клипове с полиция и предполагаеми атентатори силите на реда призоваха очевидците да изпращат видеа до нея, а не да ги публикуват в социалните мрежи, както и да не разпространяват слухове за операцията или броя на жертвите, защото така затрудняват работата ѝ.

Появиха се публикации за щурм срещу синагогата. Други медии твърдят, че стрелбата е на близкия площад "Шведенплац". Според в. "Ди пресе", който споделя тази версия, атаката не е срещу синагога - няколко предполагаеми атентатори са стреляли по заведение или магазин; отправени с "поне сто изстрела" според очевидци.

"Всичко е в "много гореща фаза" и е "абсолютно неясно" какво се случва, каза говорител на полицията минути след първите съобщения за атака и призовава населението да избягва района или да се прибере в сградите.

Объркването се пресъздава и от разкази на очевидци за първите мигове. Един от тях разказва за "Ди пресе", че видял през прозореца как поне един човек стреля по събрали се пред ресторанти и барове. Свидетелят потвърждава, че "само на нашата улица стреля поне 100 пъти". При пристигане полицаи питат къде има ранени и от няколко заведения излизат хора, съобщаващи за по един или двама пострадали.

Синагогата ли е на прицел

Всички места на инцидента са в непосредствена близост на улицата около нея, но няма потвърждение, че именно храмът е бил обект на атаките.

Малко преди 22 ч. българско време председателят на едно от големите еврейски сдружения в Австрия Оскар Дойч написа в "Туитър", че за момента не може да се каже дали синагогата изобщо е била цел на атаката, но е факт, че към момента на стрелбата и тя, и офис, свързан с дейността ѝ, са били затворени.

В. "Курир" цитира равин, живеещ точно над синагогата, според когото един от нападателите е стрелял напосоки към хората, седящи пред кафенета и барове наблизо, а не се е целил в храма.

Австрийски медии съобщават за още един инцидент - стрелба край градския парк на Виена. Не е известно дали този инцидент е свързан с други информации за заложници в ресторант в центъра. Други сведения са за заложническа криза при нахлуване в хотел "Хилтън".

Дневник