Американците гласуват днес на избори, които вече счупиха два рекорда - за цената си и за броя гласували по пощата. Но това са технически подробности на сблъсък между две различни визии за начина, по който трябва да се управлява САЩ и мястото на страната в света. Мнозина смятат, че на карта е заложена съдбата на демокрацията в страна, десетилетия наред убедена, че е флагманът на свободния свят.

След четири години управление на Доналд Тръмп демократите са твърдо решени да сложат край на престоя му в Белия дом. На теория това изглежда лесно постижимо - рейтингът му така и не надмина 50% за целия му мандат (това не се е случвало с нито един президент преди); здравната и икономическата криза, причинени от коронавируса, удрят най-тежко тъкмо избирателите, които го подкрепиха силно през 2016 г. Джо Байдън е опитен и умерен политик, освен това си избра за вицепрезидент жена, произхождаща от семейство на чернокож и индийка, която може да мотивира ключови демографски групи да гласуват.

На практика обаче Тръмп преди месеци заплаши да не признае резултатите от изборите по пощата; резултатите от самия вот вероятно ще се забавят с дни, ако не и със седмици, освен ако някой от двамата не победи категорично в множество щати. И който и да спечели, ще започне с управление на една дълбоко разделена държава, бореща се с две кризи наведнъж.

Гласуването по пощата

Рекорден брой американци вече са гласували дистанционно, предимно демократи. Всеки щат има свои собствени правила за това кога и как обработва тези гласове - някои започват преди изборния ден, но други чакат затварянето на избирателите секции. Това води до сценарий, в който е напълно възможно при личното гласуване да се появят повече републиканци и първите екзитполове и резултати да покажат победа на Тръмп, а след това Байдън да обърне резултата. Още през лятото президентът започна да спекулира, че това ще доведе до измами и каза, че може и да не признае резултатите. (По-късно днес в "Дневник" четете какво ще стане, ако един от двамата кандидати откаже да признае легитимността на изборите.)

Резултатът конкретно от всеки щат е важен заради особеностите на изборната система в САЩ - американците не избират президента си директно. Всеки щат изпраща определен брой електори в 538-членната Избирателна колегия и те гласуват в началото на декември във Вашингтон за президент спрямо това, което са им "наредили" избирателите. Което означава, че по-важно е кой от кандидатите ще спечели повече електори от различните щати, а не колко гласа ще получи от всички. По тази причина Хилари Клинтън загуби през 2016 г., макар за нея да бяха гласували 3 млн. души повече.

Първите резултати

Първите показателни за цялостната надпревара резултати се очакват след затварянето на част от избирателните секции във Флорида в 19:00 местно време (или 04:00) българско. Тя е един от щатите, които позволяват обработката на пуснати по пощата бюлетини и преди този момент, така че резултати от там би трябвало да дойдат сравнително бързо, отбелязва д-р Мийна Боуз.

Охайо и Северна Каролина също са на радара на експертите, както и Тексас - традиционно републикански щат, който - колкото и да е невероятно - ако бъде исторически спечелен от Байдън, ще реши цялата надпревара със своите 38 електорални гласа. Преднината на Тръмп там е малка, тоест основният въпрос е с колко малко демократите ще загубят и какво означава това за нагласите в цяла Америка.

Проблем ще бъде и бавната обработка на гласовете в Пенсилвания - друг важен "люлеещ се" в предпочитанията между двете големи партии щат, който може да гласува и за единия, и за другия кандидати, за разлика от места като Калифорния, например, които твърдо подкрепят едната партия от десетилетия.

Места като Мичиган и Уисконсин също са наблюдавани отблизо - през 2016 г. Тръмп спечели изборите заради няколко такива щата, които изненадващо гласуваха за него. Той обаче не е разширил базата на поддръжниците си за четирите години президенство, в почти всички от тези щати Байдън води, макар и с малко.

Вицепрезидентите

И двамата кандидати са над 70-годишни. Който и от тях да стане президент, ще е най-възрастният в историята на САЩ. При смърт на държавния глава, неговият мандат се поема от вицепрезидента - Майк Пенс или Камала Харис. 

Ако Харис стане вицепрезидент, тя ще бъде първата жена, при това от етническо малцинство (баща ѝ е от Ямайка, майка ѝ - от Индия), заела този пост. 

Дневник